Hazánkban a 30-39 éves hölgyek közel fele hisz a péntek 13-a szerencsebefolyásoló erejében. Ráadásul közülük szinte háromszor többen tartják e napot szerencsésnek, mint szerencsétlennek – derül ki a Szerencsejáték Zrt. által a péntek 13-ai babonákkal kapcsolatos, a felnőtt lakosság körében végzett, reprezentatív felmérésből.

Fotó: ShutterStock.com, illusztráció

Fotó: ShutterStock.com, illusztráció

Évente maximum háromszor eshet péntekre a hónap 13. napja, ez idén összesen kétszer fordul elő, április 13-án és július 13-án, vagyis idén utoljára e hét pénteken. A hazai lottótársaság ennek kapcsán készített a felnőtt lakosság körében egy 1000 fős kutatást, amelynek során arra kereste a választ, vajon mennyire hisznek a magyarok a péntek 13-a szerencsehozó erejében és milyen babonákat kötnek ehhez a naphoz? 

A felmérésből kiderül, hogy bár a magyarok csupán kétötöde tulajdonít valamifajta szerencsebefolyásoló szerepet péntek 13-ának, de közöttük két és félszer többen vannak azok, akik szerint ez a nap inkább szerencsét és nem szerencsétlenséget hoz. A péntek 13-át leginkább Fortunához kapcsolók között kimagaslik a 30-39 éves nők korosztálya. 

A péntek 13-át szerencsésnek tartók közül minden második megkérdezett személyes pozitív élményt is társít ehhez a naphoz: legyen ez egy sikeres vizsga, születésnap vagy aznapra eső pénznyeremény. A felmérésből az is kiderül, hogy akik hisznek péntek 13-a szerencséjében, azok nagyobb arányban játszanak valamilyen szerencsejátékkal, ráadásul 4 százalékukkal előfordult már, hogy nem csupán megálmodták a nyerőszámokat, de nyertek is azokkal! Sokan pedig kifejezetten péntek 13-án teszik próbára szerencséjüket a lottózókban: ilyenkor az értékesítőhelyek forgalma egy átlagos péntekhez viszonyítva akár a másfélszeresére is nőhet.  A szerencsevadászok ilyenkor leginkább a hagyományos lottójátékokkal szeretnek játszani, de a sorsjegyek is egyre nagyobb népszerűségnek örvendenek a játékosok körében. 

Péntek 13-át a magyar lakosság csupán egytizede tartja szerencsétlenséget hozónak, de közülük minden negyedik válaszadó igazi triszkaidekafóbiásnak* számít és ezen a napon akár lakásából sem mozdul ki, nem közlekedik, sőt, akár a munkavégzést is kerüli.

Habár a hagyomány szerint inkább balszerencsésnek számít a 13-as szám, a kutatásból úgy tűnik, a magyarok többsége mégis szerencseszámként gondol rá. A felmérés azt mutatja, hogy a 18 éves és idősebb magyar lakosság többségének van szerencseszáma, a leggyakoribb a 7-es, majd ezt követi rögtön a 13-as, a 3-as, a 8-as és a 21-es. 

Most pénteken azért is érdemes betérni a lottózókba, mert július 13-án különleges akcióval várják a Fortunában bízókat: ezen a napon több mint ezer darab extra pénznyereménnyel gazdagodhatnak a játékosok. A most pénteken, egy szelvényen legalább 1 500 forintért Ötöslottó játékot vásárlók eséllyel pályázhatnak az 1000x 13 ezer forintos, a 100x 130 ezer forintos és a 13x 1 millió forintos extra pénznyereményekre. Lehet, hogy most pénteken az Ön szerencséjét is meghozza a bűvös 13-as szám? 

*Triszkaidekafóbiának hívják azt a jelenséget, amikor valaki irracionális módon tart a 13-as számtól.