Fotó: ShutterStock/kdshutterman
Hirdetés

A 2 perc 23 másodperces teljes fogyatkozást a Szombathely–Szeged sávban lehetett megfigyelni, ebbe a Balaton és a Velencei-tó területe is beletartozott, sokan innen követték az eseményeket, nyaralással egybekötve. A kivételes esemény valódi népünnepély volt – írja a portál.

Teljes napfogyatkozás esetén a Hold teljesen kitakarja a Napot, a Föld és a Nap közé kerül. A teljes napfogyatkozások nemcsak nagyon ritkák, de egy idő után ez a jelenség meg is szűnik majd. Számítások szerint 600 millió év múlva a Hold olyan távolra kerül a Földtől, hogy többé már nem lesz képes teljesen elfedni a napkorongot, és teljes napfogyatkozást a Föld felszínéről nem láthatunk.

A teljesség perceire szó szerint megállt az élet, voltak olyan munkahelyek, ahol egész napra rendkívüli szabadnapot adtak, máshol csupán erre a pár percre hagyták félbe a munkát. A Hold-árnyék 12 óra 6 perckor jelent meg Magyarországon.

A ritka csillagászati eseményt nemcsak a hazai lakosság, hanem számtalan, kimondottan a megfigyelés céljával a világ minden tájáról hazánkba érkezett turista és csillagász is követte – olvasható a cikkben.

További részleteket IDE KATTINTVA olvashat.

Korábban írtuk