Hazánk második legnagyobb állóvize a Velencei-tó, amely az utóbbi évek fejlesztéseinek köszönhetően kezdi visszanyerni korábbi népszerűségét, ma ismét Magyarország legkedveltebb üdülőhelyeinek egyike. Az alábbi képösszeállítással a környék szerelmeseinek szeretnénk kedveskedni, a fotómontázzsal az 1924 és 1983 közötti időszak nyarait idézzük föl.

Ez a férfi a 20-as évek divatjának megfelelő fürdőnadrágban áll az iszapos mederben. A Velencei-tó a történelem során többször is kiszáradt, legutóbb az 1800-as évek közepén. A fenti kép jóval később, 1924-ben készült, ám jól látszik, a hőség akkor sem kímélte a fürdőzni vágyókat. 

Ezen a képen a Természetbarátok Turista Egyesületének székesfehérvári csoportja által felállított, tóparti kabin látható, alább pedig két pillanatkép szintén az 1920-as évek második feléből.  

A következő kép az 1930-as évek elején készült a tó északi partján az aratás pillanatát megörökítve.

Nash autó és sofőrje a 7-es úton, 1943-ban. A háttérben a vadászbalesetben elhunyt hajdani tóbíró, Sarvaicz Lajos tiszteletére emelt kőkereszt, aminek reprodukciója ma is meglátogatható.

A második világháború idején a zsidók kizárólag a számukra kijelölt, drótkerítéssel elkülönített helyen fürödhettek a tó vizében.

Az 50-es évek elején a Velencei-tónak még természetes partja volt, akkor még senki sem sejtette, hogy később a tó vizét betonszegély övezi majd. 

A strandolás elmaradhatatlan kellékei: szalmakalap és úszógumi. A háttérben a sukorói katolikus templom. 

A Napsugár Strand jelenleg is meglévő kabinjai az 1956-os forradalmat és szabadságharcot követő nyáron.

 A pákozdi Szúnyog-sziget csárdája (ma Halászcsárda) 1965-ben és 1974-ben.

Sajnos a fák száma és az árnyékos területek aránya 1966 óta sem lett sokkal több a Velencei-tó egyes strandjain. Az SZTK-keretes szemüveg viszont újra divat napjainkban. 

Tíz évvel a mederkotrás előtt az alacsony vízszint még lehetővé tette, hogy ilyen fénykényképek is készüljenek. Ma már valószínűleg a fejük búbja sem látszódna ki a vízből ezeknek a fiataloknak…