Fotó: neb.hu (képernyőfotó)
Hirdetés

A NEB minden eddig megjelent kötetét és kiadványát feltette honlapjára, ahol nemcsak ingyenesen olvashatók e művek a maguk teljes terjedelmében, de ingyenesen le is lehet tölteni őket.

Közel negyven könyvről és kiadványról van szó. Földváryné Kiss Réka mindenekelőtt a NEB egyik legújabb könyvét ajánlotta a demokrata.hu olvasóinak. A Magyar dúlás című kötet azt a kommunista kényszerkollektivizálási hullámot mutatja be, amely 1958-ban végén kezdődött és 1961-ben ért véget hazánkban. Az elnök asszony szerint a kádári propaganda sikertörténetként mutatta be ezt az alaposan elhúzódó folyamatot, valójában ebben a kollektivizálási rohamban is mindenekelőtt a zsarolás, a fizikai és pszichikai erőszak eszközeivel igyekezett behajtani a gazdálkodókat a szövetkezetekbe a rendszer. A napvilágra került levéltéri adtok, a kötetben olvasható sorsdrámák, történetek számos emberi és családi tragédiáról árulkodnak. A kollektivizálás súlyos társadalomátalakító és nemzetlélektani, valamint gazdasági hatásai is a mai napig kísérnek bennünket, magyarázta Földváryné Kiss Réka.

A NEB új kiadványai közül hasonlóan érdekes az, amely a „Magyar irodalom és szovjet irodalompolitika a hruscsovi korszakban. Orosz levéltári iratok, 1953–1964, I. kötet (1953–1957)” – meglehetősen hosszú címet kapta. Ebben arról alkothatunk képet magunknak, hogy miként tekintett a magyar irodalomra és kulturális életre a hruscsovi vezetés, és hogyan igyekezett befolyásolni azt. A kötet – ahogy címéből is kitűnik – újonnan napvilágra került orosz (szovjet) levéltári adatokra támaszkodik.

(A NEB köteteit és kiadványait a https://kiadvanyok.neb.hu/hu címen lehet elérni.)