Fotó: zooszeged.hu
Hirdetés

A ritka papagájfajt az európai fajmentő tenyészprogram (EEP) keretében tartják Szegeden. Az angol állatkertből érkezett tojó és a csehországi hím 2018 végén lett egy pár, és 2020 első hónapjában kezdtek el költeni. Mind a három tojásuk kikelt, de sajnos az egyik fióka túl gyenge volt, és elpusztult, kettő azonban szépen felcseperedett. A hegyvidéki, sziklás területen élő keák költőüregekbe rakják fészküket, a gondozók is egy ilyet alakítottak ki számukra röpdéjükben, ebben nevelkednek a kicsik, de hamarosan elkezdenek ismerkedni a külvilággal.

A maori elnevezésük alapján világszerte keaként ismert madarak rendkívül intelligensek, magas értelmi képességük pedig nagy fokú kreativitással is párosul. Akkor érzik jól magukat, ha újabb és újabb tárgyakkal tudjuk őket lefoglalni, ezért gondozóik is gyakran meglepik a madarakat, így használt bakancsokat is kaptak már.

A 40-50 centiméter testhosszú, egyméteres szárnyfesztávolságú, 800-900 gramm körüli testtömegű madár Új-Zéland hűvös, déli területén őshonos. A faj létszáma egyre csökken, ma már mindössze 3300 egyede él vadon a Természetvédelmi Világszövetség (IUCN) adatai szerint. Miután egyes különösen kreatív egyedei a birkákat is megtámadták, hogy a bőrük alatti zsírrétegből csipegessenek, nagyon rossz hírük kelt a farmerek körében és ezért is irtották őket hajdan. Emellett a szigetre behurcolt fajok és betegségeik is nagy pusztítást végeztek körükben. Jelenleg az európai állatkertekben mintegy 185 egyede él, Magyarországon négy állatkertben látható.