Fotó: ShutterStock.com (illusztráció)
Hirdetés

A Mozambik északi részén elterülő Niassa rezervátumban az elmúlt években több ezer állat esett vadorzók áldozatául.

A New York-i székhelyű Wildlife Conservation Society (WCS) szerint a kedvező fejlemény annak köszönhető, hogy a mozambiki kormány a térségbe gyorsreagálású rendőri erőket vezényelt, amelyek igen „rámenősen járőröznek mind földön, mind a levegőben”.

A térségben folyó légi és szárazföldi járőrözés, műholdas megfigyelés még nem teljes, és még évek kellenek ahhoz, hogy Niassa elefántpopulációja megerősödjön a vadorzás visszaszorítása nyomán – hangoztatták illetékesek.

Az agresszív járőrözésnek köszönhetően a leölt elefántok száma az évi 12 ezer egyedről 2600-ra csökkent 2016-ra. A vadorzás elleni fellépés 2015-17 között tovább csökkentette a megölt elefántok számát.

Utoljára 2018. május 17-én találtak vadorzók által megölt elefánttetemet Niassában – közölte James Bampton, a WCS mozambiki igazgatója az AP amerikai hírügynökséggel.

„Ez egy páratlan eredmény. A politikai akarat a siker fő oka” – tette hozzá.

Felipe Nyusi mozambiki elnök személyesen hatalmazta fel a hatóságokat a gyorsbevetésű erő létrehozására. Az új intézkedések nyomán a mozambiki kormány partnerei azt remélik, hogy valódi esélyt kaptak az niassai elefántok arra, hogy populációjuk megerősödjön.

Bampton elismerte ugyanakkor, hogy a megmaradt elefántok alacsony egyedszáma is hozzájárult ahhoz, hogy csökkent a vadorzás. Egy éve még úgy becsülte, hogy kevesebb mint kétezer elefánt él Niassában, az októberben végzett elefántszámlálás adatai szerint mintegy négyezer lehet a rezervátumban.

Az új intézkedések alapján a gyorsbevetésű erők tagjai azonnal letartóztathatják a felételezett vadorzókat, és 72 órán belül a helyi ügyész elé terjeszthetik ügyüket vádemelésre. Ha valakit csupán fegyverviselésen kapnak, az már egyenlő az illegális vadászat szándékával, ami 16 év börtönbüntetést vonhat maga után – magyarázta az illetékes.

A legutóbbi felmérések szerint az afrikai elefántpopuláció 415 ezerre csökkent a kontinensen az 1900-ban becsült több millióról.