Fotó: shutterstock/Chinnapong

A Kutatópont legfrissebb felmérése szerint minden ötödik munkavállaló munkaidőben is szakít időt a közösségi oldalak látogatására.

A Nézőpont Csoport szerdai közleménye szerint a számítógépet vagy okostelefont használó dolgozók csaknem egyharmada (32 százalék) bonyolít le magánjellegű telefonokat munkaidőben, 15 százalékuk pedig számítógépes játékokkal játszik.

A reprezentatív felmérésből az is kiderül, hogy a munkavállalók szabadidejükben többször szorítják háttérbe privát programjaikat, ha a munka azt megkívánja. Az infokommunikációs eszközöket használók 60 százaléka szabadsága alatt is elérhető, 53 százaléka a munkaidején túl, minden második ember pedig betegen is dolgozik.

A megkérdezettek kétharmada (67 százalék) úgy véli, hogy a szabadidő alatt végzett munka hatékony. A munkahelyen használt, de privát dolgokhoz kapcsolódó infokommunikációs eszközök használatát is hasonló arányban (69 százalék) tartják fontosnak.

A Kutatópont eredményei arra is rámutatnak, hogy a munkavállalók csaknem 60 százaléka használ munkájához infokommunikációs eszközöket. Minden negyedik megkérdezett a munkaidejének nagy részét számítógép előtt tölti, minden ötödik pedig a munkaidő legalább felében más infokommunikációs eszközzel is dolgozik. A megkérdezettek háromnegyede szerint az infokommunikációs eszközök javítják a munkavégzés hatékonyságát.

Az országosan reprezentatív kutatást a felnőtt lakosság körében személyes lekérdezéses kérdőívvel 2000 emberrel végezték el 2016 őszén. A Kutatópont 2010 tavaszán kezdte meg működését önálló piackutató cégként.

MTI