Minden eddiginél szélesebb választékkal várja az érdeklődőket az idei Pezsgő Június. A tematikus bemutatókat szervező Winelovers csoport által megrendezett nagyszabású seregszemlén harmincnál több magyar és ötvennél több külföldi márka válogatott pezsgőit, összesen mintegy kétszáz tételt lehet kóstolni, a Champagne-teremben pedig külön térítés ellenében 120 remekbe szabott, különleges pezsgő várja az ínyenceket.

Fotó: pezsgojunius.hu
Fotó: pezsgojunius.hu

Kevéssé közismert, hogy Magyarország valaha – egészen a második világháborúit – pezsgőnagyhatalom volt, mennyiségben Franciaország mögött mindjárt a második helyen álltunk, minőségben pedig álltuk a versenyt. A kommunizmus évtizedei, mint minden mást, a magyar pezsgőkultúrát is tönkretették, ám az utóbbi évtizedekben ez is újjáéledt, és ma már egyre több pazar hagyományos, palackos erjesztésű (azaz méthode traditionelle) pezsgő készül hazánkban.

És ugyan mi esne jobban a fullasztó nyár eleji kánikulában, mint egy (két, esetleg több) pohár hideg pezsgő, melynek apró buborékjai ígéretes lendülettel szaladnak föl a párás falú üvegkehely oldalán?

Ebben az élményben lehet része mindazoknak, akik elzarándokolnak az idei Winelovers Pezsgő Június Nagykóstolóra. A jeles eseményre június 16-án, szombaton kerül sor 14 órától 22 óráig a Corinthia Hotel Budapest (1073 Budapest, Erzsébet körút 43-49.) termeiben. A seregszemlén nem csak az ismertebb pezsgőkészítők – Törley, Garamvári Pince, stb. – lesznek jelen, hanem számos olyan kisebb-nagyobb pincészet is, melyek elsősorban boraikról ismertek.

A közösségi összefogás jó példájaként közös standdal, 8 tétellel érkezik az etyek-budai borvidék. A bemutatón a könnyű tankpezsgőktől az érlelt, évjáratos, hagyományos eljárással készült pezsgőkig a paletta egésze megjelenik, köztük nem csak hazai és más európai, hanem újvilági pezsgőházak tételei is.

Különleges színfoltja az eseménynek a 34 márka 120 pezsgőjét felvonultató Champagne-terem, ahol szakszerű kíséret segít eligazodni a különböző pezsgőházak és stílusok között.

Ahogy a Winelovers-csoport tematikus kóstolóin megszokott, ezúttal is lesznek mesterkurzusok, melyeken bárki elmélyítheti a pezsgőt illető ismereteit. Az első program keretében Szabó Péter osztriga-sommelier és Szik Mátyás háromszoros sommelier-bajnok avatják be a közönséget a pezsgő és a méltán híres kagyló párosításának gasztronómiai csodájába, a másodikon a nemzetközi hírnevű Márkus György pezsgőszakértő és Bálint László nemzetközi borakadémikus 8 különleges champagne-i presztízs-cuvée-t mutat be. Négy minikurzus is lesz, ezeken meg lehet ismerkedni a Kreincbacher borászat pezsgőin keresztül a somlói termőhelyi sajátosságokkal és a Champagne-hagyományokkal, Garamvári Vencel a pezsgőkészítés rejtelmeit osztja meg a hallgatósággal, a Schlumberger-pezsgők segítségével megtudhatjuk, milyen ma az osztrákok Sektje, a Vino Castillo pedig a spanyol cavák javából mutat be tételeket.

A Pezsgő Június Nagykóstoló előtt szakmai zsűri osztályozta a felvonuló tételeket. A legjobb magyar pezsgő a dél-balatoni Garamvári Szőlőbirtok 2015-ös Furmint Brut-je lett, másodikként az etyeki Haraszthy Pincészet 2012-es Öreghegy Brut-je futott be, a képzeletbeli bronzérmet pedig az ugyancsak etyeki Kálna Pince évjáratmegjelölés nélküli Brut Nature Chardonnay-ja nyerte el. A külföldi tételek közül holtversenyben végzett az élen a spanyol Castillo Perelada 2014-rs Stars Touch of Rosé Brut-je és az ugyancsak spanyolországi, közelebbről katalán Gramona 2011-es Imperial Brut Gran Reservája, harmadik lett a szintén katalán Agusti Torello Mata Brut Nature Gran Reserva Cavája – vagyis a nemzetközi minták csúcsán ezúttal dominánsan az Ibériai-félsziget remekei állnak.