Csoportos pert indítottak őslakos nők tucatjai Kanadában az őket akaratuk ellenére sterilizáló orvosok ellen – jelentették hírügynökségek pénteken, bírósági forrásokra hivatkozva.

Fotó: ShutterStock.com (illusztráció)

Fotó: ShutterStock.com (illusztráció)

Alisa Lombard, a csoportos pereket vezető ügyvéd ENSZ Emberi Jogi Főbiztosi Hivatalának (OHCHR) genfi központjában azt mondta, a Kanada nyugati részén fekvő Saskatchewan tartományból már több mint 90 nő fordult bírósághoz az ügyben. 

Egyelőre nincs pontos adat, összesen hány nőt kényszersterilizáltak a tartomány kórházaiban és Kanada más részein – mondta nyilatkozatában Alex Neve, az Amnesty International nemzetközi jogvédő szervezet kanadai irodájának a vezetője, akit az OHCHR tanúként hallgatott meg.

Alex Neve úgy vélte, a műtétekben, amelyek 1930-tól legalább 2017-ig folytak, szerepet játszhatott az a vélekedés, amely szerint az őslakos  nők  „képtelenek az anyaságból eredő feladatok ellátására”.  

„Ez pedig a még ma is  mélyen gyökeredző  rasszizmus és a gyarmatosító beidegződés következménye” – szögezte le Neve, aki felszólította továbbá a kanadai kormányt, hogy az ügyek kivizsgálására független szakértőt, lehetőleg őslakos nőt  jelöljön ki.

„A nemzetközi jog a kényszersterilizálást a kínzás egy formájának tekinti” – fűzte hozzá Neve.

Alisa Lombard szerint a bírósági per 2019-ben várható, kártérítési igényként pedig 7 millió kanadai dollárt (több mint másfélmilliárd forint) jelöltek meg személyenként.

A bennszülöttek a csaknem 37 milliós Kanada lakosságának körülbelül 5 százalékát alkotják, nagy részük szegénységben él.