Fotó: shutterstock.com/Roziline
Hirdetés

A durvavitorlájú törpedenevérre (Nathusius’ pipistrelle) az északnyugat-oroszországi Pszkov térség egyik falujában találtak rá – közölte a denevérek fajmegőrzésén munkálkodó brit Bat Consevation Trust.

A nyolc grammnyi, alig egy emberi hüvelykujj nagyságú állatot 2016-ban a londoni Heathrow repülőtér közelében gyűrűzték meg a szakemberek.

Sajnos oroszországi érkezése után nem sokkal egy macska megtámadta őt, és az orosz fajmegőrzési szakemberek erőfeszítési ellenére elpusztult.

„Ez egy páratlan út, a leghosszabb, amelyről denevér esetében Nagy-Britannia és Európa között tudunk. Micsoda olimpikon” – mondta Lisa Worledge, a brit szervezet egyik vezetője.

Korábban írtuk

A durvavitorlájú törpedenevér egész Európában megtalálható az Egyesült Királyságtól Kis-Ázsiáig, Portugáliától a Kaszpi-tengerig, északon Szentpétervárig, délen Görögországig fordul elő. Magyarország déli részén szórványosan él.

Egyes közelmúltbeli tanulmányok azt jelzik, hogy a múlttól eltérően a telet ma már északabbra tölti. Számuk a Brit-szigeteken növekszik.

Kutatók szerint ez az északabbra vándorlás a klímaváltozással függ össze, és a brit szervezet együttműködik amatőr tudósokkal a migrációs útvonalak tanulmányozásában és annak megértésében, miként hat a fajokra a klímaváltozás.

A Nagy-Britannia és Oroszország közötti út az egyik leghosszabb, amelyet durvavitorlájú törpedenevér megtett, és a legnagyobb távolság, amelyet nyugatról keletre repülve tett meg. A legtöbb ilyen nagytávú repülést Lettországból Nyugat felé jegyezték fel. Egy egyed Lettországból Spanyolországba repült 2224 kilométert megtéve.