Fotó: ShutterStock/Hasmat18
Hirdetés

A kormány húszmillió ausztrál dollárt (4,5 milliárd forint) fizetett a szerzői jogokért – számolt be az AAP ausztrál hírügynökség.

Az őslakos zászlót Harold Thomas tervezte 1971-ben. A fekete és vörös sávok közepében arany kört ábrázoló lobogó az őslakosok és az ausztrál föld kapcsolatát hivatott szimbolizálni. A kormány 1995-ben ismerte el hivatalosan a zászlót, de Thomas mindmáig megtartotta annak szerzői jogait. A férfi korábban engedélyezte, hogy egy nem őslakos cég ruházati darabokon használja a lobogó képét, ami jogi vitákhoz és felzúduláshoz vezetett.

Az ausztrál őslakosok régóta harcolnak azért, hogy a jelkép mindenki számára elérhetővé és szabadon használhatóvá váljon.

Morrison hozzátette, hogy az őslakosok zászlajának használatára az ausztrál nemzeti lobogóéhoz hasonló szabályok vonatkoznak, azaz szabadon és ingyenesen felhasználható, de tisztelettel és méltósággal kell bánni vele. Megjegyezte: a zászló innentől külön engedély nélkül és ingyenesen szerepeltethető különféle ruházati darabokon, például sportmezeken, az interneten, bármilyen létesítményben, művészeti alkotásokon, illetve a médiában.

Korábban írtuk

Az új megállapodás értelmében továbbra is a Carroll and Richardson Flagworld vállalat marad az őslakos zászlók és lobogók kizárólagos, engedélyezett gyártója, de emellett bárki szabadon készíthet saját zászlót személyes használatra.