Fotó: shutterstock.com/hpphtns
Illusztráció
Hirdetés

Tel-Aviv tengerpartjának füves szakaszán a héten három drón repült a sokemeletes épületek fölött, zümmögtek a propellereik, amikor leereszkedtek a leszállóhelyekre. Kettő sushit vitt, a harmadik dobozos söröket. Repülésüket a High Lander, az autonóm drónok forgalomirányítására szakosodott izraeli cég és a Cando segítette.

– Mi garantáljuk azt, hogy a drónok ne ütközzenek össze egymással – mondta a bemutató alatt a cég vezetője az AFP-nek. 

Ez a teszt része volt egy 20 millió sékeles, azaz körülbelül 6 millió dolláros, kezdeményezésnek. Daniella Partem, aki az Izraeli Innovációs Hatóság civil drónprogramját vezeti, elmondta, hogy elképzeléseik szerint a jövőben egyidőben, ezrével repülnek majd drónok a zsúfolt városokban, segítve az orvosi ellátást, a megrendelt élelmiszerek kiszállítását és a rendőrök munkáját.

– Célunk, hogy versenyképes piacot teremtsünk Izraelben, amelyet nem egyetlen vállalat ural. Így kevesebb jármű lehet az utakon, csökkenthetjük a légszennyezést és egy jobb, biztonságosabb környezetet teremthetünk meg az áruszállításhoz – tette hozzá.

Korábban írtuk

Michael Horowitz drónszakértő, a Pennsylvaniai Egyetem politológusa szerint Izraelnek vissza kell szereznie korábbi részesedését a civil és katonai drónok piacán, mivel a rivális Kína és Törökország igen erős vetélytárssá vált. 

Hadas Aharoni, aki mindössze 22 éves és az Airwayz drónvállalat irányítója, tucatnyi önálló drónt figyelt Hadera városában, bár ő egy vezérlőteremben ül Tel-Aviv forgalmas Ayalon autópályája felett, Haderától mintegy 50 kilométerre délre. 

– Látjuk a repülési útvonalakat, ahol a drónok felszállnak és leszállnak, a magasságukat, az akkumulátoraikat és mindenféle problémát, amelyet meg kell oldanunk, hogy a drónok úgy érkezzenek meg, ahogy kell – mondta Aharoni. 

Van olyan cég, amely szívesen vesz részt a tesztelésben. A Golda fagylaltlánc megnyitott egy tengerparti üzletet Tel-Avivban, ahol az ügyfelek beolvashatnak egy QR-kódot és a megrendelt fagylaltjukat drónok szállítják el hozzájuk. Mindenki kevesebb, mint tíz perc alatt megkaphatja rendelését, amit el sem lehetne képzelni normál fagylaltos autókkal – mondta Talya Marder, a cég marketingmenedzsere.