Utoljára végezte el az egyik legfontosabb uralkodói ceremóniának számító aratási szertartást pénteken Akihito japán császár, aki jövő tavasszal lemond a trónról.

Fotó: ShutterStock.com (illusztráció)

Fotó: ShutterStock.com (illusztráció)

A Niiname szertartást a császár az uralkodói palota egy szent helyén végezte el, amelyet fáklyákkal világítottak ki, s közben ősi japán zene szólt. A rituálén a császár learatott rizst és más dolgokat ajánlott fel az isteneknek, köszönetet mondott nekik, és azért imádkozott, hogy népe békében élhessen. November 23-a ugyanis a japán nemzeti hálaadás napja.

A rizs egy részét maga Akihito császár aratta le a palotához tartozó földről. Az áldozati rizs többi részét az ország minden tájáról földművesek küldték a szertartáshoz. A rituálé előtt a császár elbeszélgetett néhány meghívott földművessel és az idei termés felől érdeklődött tőlük.

Akihito április 30-án mond le a trónról, amelyen fia, Naruhito koronaherceg követi. A pénteki ceremónián Naruhito is részt vett.

Az aratási ima egyike annak a mintegy húsz rituálénak, amelyet az uralkodó évente maga végez el a palotában, hivatalos kötelezettségein kívül. 

A kétrészes rituálé a fűtetlen szentélyben éjfél utánig tart, közben háromórás szünettel. A 84 éves császár számára ez már megterhelő, ezért az utóbbi években csak a szertartás első felén vett rész, a második rész rituáléjában már helyettesítették.

A ceremónia megköveteli, hogy a császár csaknem két órát üljön egyenesen, maga alá húzott lábain, miközben elvégzi a szertartást. Akihito a szertartás második részét már a palotában töltötte, de ébren maradt, hogy megbizonyosodjon arról, rendben lezajlott – adta hírül a japán média.