Fotó: MTI/Máthé Zoltán
Zalaegerszeg, 2022. szeptember 16. Rohács Dániel, a Magyarországi Drón Koalíció elnöke, Vigh László, a térség fideszes országgyûlési képviselõje, Palkovics László technológiai és ipari miniszter és Balaicz Zoltán polgármester (b-j) a 2022 F9U Drone Racing World Cup Hungary ( Magyar Drón Világkupa) bejelentõ sajtótájékoztatóján a ZalaZone tudományos és innovációs parkban Zalaegerszegen 2022. szeptember 16-án. A tesztpályán rendezik meg szeptember 17. és 18. között az elsõ Magyar Drón Világkupa Futamot, a közel 60 fõs mezõnyben az élvonal pilótái vesznek részt.
Hirdetés

Palkovics László technológiai és ipari miniszter közölte, hogy a közel 60 fős mezőnyben az élvonal pilótái vesznek részt. Hozzátette: a kormány szándéka, hogy a jövőben minden évben Magyarország helyszíne legyen egy világkupa futamnak.

A miniszter kifejtette: az Európai Bizottság becslései szerint a pilóta nélküli légijárművekkel összegfüggő területeken két évtized múlva több mint 100 ezren dolgozhatnak a kontinensen. Az iparág közvetlen és áttételes hatásai elérik, vagy meghaladják majd a 10 milliárd eurót. A közútinál biztonságosabb, tisztább és gyorsabb közlekedési módoknak 2030-ig akár 340 millió felhasználójuk is lehet.

Kiemelte, Magyarország az elsők között szeretne lenni a drónok alkalmazása, kutatása és gyártása területén. Ezért hozták létre szakmai közösségként tavaly a Magyarországi Drón Koalíciót, melynek fő feladata a drón stratégia előkészítése.

A világkupa sorozat alapja lehet a köznevelési intézményekben, valamint az agrárszakképzésben és felsőoktatásban kiírásra kerülő versenysorozatnak – jelezte Palkovics László.

Korábban írtuk

Rohács Dániel, a Magyarországi Drón Koalíció elnöke elmondta, a drón világverseny megrendezése több területen, köztük a technológia-fejlesztésben is előrelépést jelent.