Fotó: MTI/Kovács Tamás
Sallai Roland (j2) és az angol Declan Rice (j3) a labdarúgó világbajnoki selejtezők 8. fordulójában játszott Anglia– Magyarország mérkőzésen a londoni Wembley Stadionban 2021. október 12-én. Jobbról Nagy Ádám
Hirdetés

A Wembley Stadionban rendezett mérkőzésen Marco Rossi szövetségi kapitány együttese Sallai Roland büntetőjével a 24. percben került előnybe, a házigazdák pedig a 37. percben egy pontrúgást követően John Stones révén egyenlítettek.

A nemzeti együttes az Évszázad mérkőzése, azaz a 68 évvel ezelőtti legendás, 6:3-as diadal óta először nem kapott ki Angliában. Azóta nyolcszor vereséggel tért haza a szigetországból. A magyar válogatott november 12-én San Marinót fogadja, majd három nappal később Lengyelországban zárja a kvalifikációs sorozatot.


Vb-selejtezők, 8. forduló, I csoport:
Anglia-Magyarország 1-1 (1-1)
London, Wembley Stadion, 69 380 néző, v.: Alejandro Hernández (spanyol)
Gólszerzők: Stones (37.), illetve Sallai (24., 11-esből)

Anglia: Pickford – K. Walker, J. Stones, Mings, Shaw – Rice, Foden, Mount – Sterling (J. Henderson, 76.), Grealish (Saka, 62.) – H. Kane (Abraham, 76., Watkins, 90+2.). Szövetségi kapitány: Gareth Southgate
Magyarország: Gulácsi – Kecskés Á., Lang, Szalai A. – Nego (Bolla, 90+2.), Nagy Á., Szoboszlai (Nikolics, 90+2.), Schäfer (Vécsei, 79.), Nagy Zs. – Schön (Holender, 68.), Sallai R. (Hahn J., 79.). Szövetségi kapitány: Marco Rossi

24. perc: egy magasra felpattanó labdát Nego fejjel vitt volna el Shaw elől, az Európa-bajnoki döntőben gólt szerző balhátvéd azonban úgy szabadított fel, hogy közben eltalálta játékosunk fejét. A spanyol játékvezető büntetőt ítélt – a VAR jóváhagyta a döntést –, Sallai pedig a másik irányba induló Pickford mellett a jobb alsó sarokba lőtt (0-1).
37. perc: Foden végzett el szabadrúgást a jobb oldalról, élesen középre lőtt labdáját megcsúsztatták, Stones pedig közvetlenül a kapu torkából a hálóba helyezett (1-1).

Az angol drukkerek kapu mögött helyet foglaló keménymagja hangos füttykoncerttel fogadta a magyar himnuszt. A magyar válogatott napra pontosan 119 évvel ezelőtt játszotta első hivatalos mérkőzését, akkor Ausztria vendégeként 5-0-s vereséget szenvedett.

Nem sokkal a kezdés után kisebb verekedés tört ki a magyar szektorban, szurkolók csaptak össze a rendőrökkel, de rövid idő belül helyre állt a nyugalom. A rendőrség közleménye szerint azért hatolt a szektorba, hogy előállítson egy drukkert, aki „rasszista megjegyzésekkel” illetett egy rendezőt.

Korábban írtuk

Az első veszélyes helyzetre nyolc percet kellett várni, Shaw indult meg a bal oldalon, beadását követően pedig Nagy Zsolt az utolsó pillanatban tudott Kane elől menteni. A magyarok a 14. percben jutottak először a házigazdák kapujáig, egy szépen felépített támadás végén Sallai lőtt fölé.

A 24. percben előnybe került a szervezetten futballozó magyar csapat a Nego által kiharcolt és Sallai révén értékesített büntetővel, ami önmagában bravúros teljesítmény, mivel az angolok idei 16 mérkőzésükből 12-szer gólt sem kaptak. Hátrányban az angolok még nagyobb nyomás alá helyezték magyar csapatot, melynek eredményeként a 37. percben egy szabadrúgást követően egyenlítettek.

A fordulást követően kiegyenlítettebbé vált a játék, az angolok csak egy szöglet után tudtak veszélyes helyzetet kialakítani, igaz, Stones kis híján megszerezte második gólját. A 70. percben Kane kiugratásából Sterling került ziccerbe, de nem tudta elrúgni a labdát Gulácsi lábai mellett.

A magyar válogatott végig odaadóan és szervezetten futballozott, ha lehetősége adódott, megpróbált odaérni a hazai kapu elé. Az angolok az utolsó percekig próbálkoztak, de nem tudták újra feltörni a magyar védelmet.

Az Albánia elleni meccs után sokat kritizált magyar válogatott ezúttal minden dícséretet megérdemelt, végre újra olyan felfogásban játszottunk, mint az Eb-n.