Fotó: MTI/EPA/Andrej Cukic
Hirdetés

A szerb bajnok a Henry Wingo kezezéséért – meglehetősen szigorúan… –megítélt 11-esből szerzett vezetést a gaboni Guelor Kanga révén, majd Stefan Mitrovic növelte a hazaiak előnyét a 35. percben. A második félidő a magyar származású Aleksandar Katai góljával indult, majd Kanga második találatával folytatódott, így hatvan perc után lényegében eldőlt a találkozó. A Fradi szépítő gólját Kristoffer Zachariassen szerezte. A két csapat között a mutatott játék tekintetében nem volt ekkora különbség.

A csoportot a Monacóval szembeni jobb egymás elleni eredménynek köszönhetően továbbra is vezeti a hatpontos Ferencváros.

A jövő csütörtöki negyedik fordulóban megismétlődik ez a párharc, de akkor a zöld-fehérek otthonában, a Groupama Arénában lesz a meccs.


Európa-liga, H csoport, 3. forduló:
Crvena zvezda (szerb)-Ferencváros 4-1 (2-0)
Belgrád, Rajko Mitic Stadion, 40 000 néző, v.: Lawrence Visser (belga)
gólszerzők: Kanga (27., 60., előbbit 11-esből), Mitrovic (35.), Katai (50.), illetve Zachariassen (71.)

Crvena zvezda: Borjan – Gobeljic, Erakovic, Dragovic (Nikolic, 72.), Rodic – Mitrovic (Pankov, 62.), Sanogo (Srnic, 62.), Kanga (Mustapha, 80.), Ivanic – Katai (Motika, 72.), Pesic
Ferencváros: Dibusz – Wingo, S. Mmaee, Knoester, Botka (Pászka, 77.) – Laidouni (Gojak, 66.), Besic (Vécsei, 57.) – Traoré, Zachariassen, Tokmac Nguen (Marquinhos, 66.) – Boli (R. Mmaee, 57.)

26-27. perc: Gobeljic iramodott meg a jobb oldalon, beadását követően Ivanic az ötös vonaláról Wingo karjára fejelte a labdát. A játékvezető videobíró segítségével szöglet helyett 11-est ítélt. A büntetőből Kanga a jobb felső sarokba lőtt (1-0).
35. perc: Pesic balról, az alapvonaltól beadta a labdát, amelyet Mitrovic szépen vett át, majd Botkát becsapva 10 méterről kilőtte a bal alsó sarkot (2-0).
50. perc: A magyar felmenőkkel rendelkező Katai vezette középen a labdát, majd 16 méterről a jobb alsó sarokba lőtt (3-0).
60. perc: Kanga a 16-os bal sarkának magasságából, közel 30 méterről jobb külsővel hajszálpontosan a hosszú felső sarokba bombázott (4-0).
71. perc: Wingo jobbról adott középre, a jó ütemben érkező Zachariassen pedig az ötös jobb sarkáról lőtt gólt a szerb kapus lábai között (4-1).

Korábban írtuk

Már a játékosok kivonulásakor egészen kiváló hangulat uralkodott a Crvena zvezda legendájáról, Rajko Miticről elnevezett stadionban, ugyanis mindkét szurkolótábor élőképpel fogadta a kedvenceit.

A belgrádi együttes ígéretének megfelelően az első perctől támadólag próbált fellépni, de a ferencvárosi védelmet nem tudta átjátszani, sőt, az első komolyabb lehetőség a zöld-fehérek előtt adódott, ám Laidouni kísérlete célt tévesztett. Noha a magyar bajnok kifejezetten bátran futballozott, az első hazai próbálkozásra sem kellett sokat várni, azonban Dibusz Dénes könnyedén védett.

A kezdeti lendület után hamar teljesen kiegyenlítetté vált a játék, a szerb bajnok egyáltalán nem tudott fölényt kiharcolni, sőt, a Ferencváros gyors ellenakciói veszélyesebbek voltak még úgy is, hogy a befejezések nem sikerültek. Hosszú idő után az első igazán veszélyes hazai támadás 11-est eredményezett – Wingo és a mögötte helyezkedő Ivanic ugrott fel a labdáért, a hazaiak szélsője a Fradi védőjének karjára fejelte a labdát, miközben kézzel is nyomta lefelé az FTC játékosát, de a bíró szerint ez büntetőt ért, melyet Kanga értékesített… Az FTC hátrányban is bátran vállalkozott támadásépítésre, de a góltól felbátorodó és a vezetéstől fellelkesült belgrádiak jobban összpontosítottak a kapu előtt, így megduplázták az előnyüket. A szünet előtti percekben a magyar csapat akarata érvényesült, de a szépítés nem jött össze.

A folytatásra nagyobb sebességi fokozatban kapcsolt az FTC, de lendületét hamar megtörte, hogy az első kontrából Katai betalált, így tulajdonképpen el is döntötte a három pont sorsát. A zöld-fehéreken a kettős csere sem segített, mert támadásaik nem voltak igazán gólveszélyesek, a biztos előnye birtokában visszaálló Crvena zvezda pedig továbbra magabiztosan játszott, Kanga gyönyörű góljával pedig egy óra játék után már 4-0-ra vezetett.

A tetemes hátrány ellenére a vendégszurkolók végig nagy lelkesedéssel bíztatták a magyar bajnokot, amely küzdött is becsülettel az utolsó félórában, ennek eredményeként megszerezte a becsületgólját, de izgalom így sem maradt a találkozóban. A hajrára Dibusz néhány védéssel járult hozzá, hogy csapata elkerülje a nagyobb vereséget, igaz, a Ferencváros is szerezhetett volna gólt, Ryan Mmaee azonban a keresztlécet találta el.

A Fradinak most nem ment igazán a játék, a hazaiaknak viszont lényegében minden sikerült; ennek ellenére e Csercseszov-csapat továbbra is vezeti a csoportot, papíron három erősebb ellenfelével szemben.