Részletesen tanulmányozza az úszóaréna épületét, terveit és kivitelezési módszereit a 2024-es párizsi olimpia szervezőbizottsága.A szerdai bejárást és workshopot megelőző sajtótájékoztatón Fürjes Balázs kormánybiztos elmondta: a vizes vb rendezése és a Duna Aréna építése az adott szóról, az összefogásról és a magyar tehetségről szólt. A visszalépő mexikói rendezőváros helyére beugorva, alig két év alatt készültünk fel a világbajnokságra, miközben erre általában hét-nyolc éve van egy-egy házigazdának.

– Ez csak úgy valósulhatott meg, hogy a magyar Országgyűlés szinte teljes egységben elfogadott egy törvényt, amely gyorsítópályára tette a beruházást, összefogott a polgári kormány, Budapest független polgármestere és Angyalföld szocialista polgármestere, akik minden pártellentétet félretéve együtt tudtak dolgozni egy nagy, közös célért, és ennek meg is lett a gyümölcse – mondta Fürjes Balázs.

A Duna Aréna remekül vizsgázott és több rekordot is felállított: soha nem épült még fel a világon ilyen rövid idő, másfél év alatt egy ekkora méretű uszoda, soha nem volt rá példa korábban, hogy az olimpiát követő úszó-világbajnokságon tizenegy világcsúcs szülessen, illetve nem nagyon volt még olyan építkezés Magyarországon, amely ötezer embernek adott volna munkát.

A kormánybiztos azt mondta: elismerés hazánknak a francia szervezők látogatása, és ezzel kicsit talán Budapest is részese lesz a 2024-es párizsi olimpiának.

Gyurta Dániel, a Nemzetközi Olimpiai Bizottság sportolói bizottságának magyar tagja arról beszélt, hogy számos külföldi versenyző és edző – még az amerikai csapat tagjai is – elismerően szóltak a tavaly nyári budapesti világbajnokság szervezéséről és hangulatáról, s a magyar indulóknak is óriási élményt jelentett itt úszni. Szerinte a FINA-vb, a cselgáncs-világbajnokság és a győri Európai Ifjúsági Olimpiai Fesztivál színvonalas lebonyolítása után Budapesttel komolyan számolni kellett volna a 2024-es ötkarikás játékok rendezéséért folyó versenyben, s bízik abban, hogy a magyar főváros hamarosan ismét ott lehet a pályázók között.

– A Duna Aréna minden jövőben épülő, így a párizsi olimpia vizes versenyeinek otthont adó uszodának a mintája lehet – fogalmazott Anthony Piqueras, a párizsi olimpia és paralimpia technikai igazgatója. Hangsúlyozta, a fenntarthatóság, amely a Duna Aréna tervezésekor és építésekor követelmény volt, alapvető szempont a franciaországi játékok előkészítésekor is.

Az ideiglenes oldallelátók elbontása után egyébként a létesítmény végleges kialakítása ütemesen halad, és a tervezett május végi határidő előtt befejeződik. A Duna Aréna májusban ismét két nagy nemzetközi versenynek ad otthont: itt rendezik előbb a műúszók, majd az úszók világkupáját – mindkét világverseny először lesz látható Magyarországon.

demokrata.hu, MTI