Miközben az úszószövetség éppen megszigorítják a magukat nőnek valló férfiak női számokban való részvételének szabályait, a FIFA láthatóan kész arra, hogy mindenféle erre vonatkozó korlátozást eltöröljön, és megengedje, hogy a „transznemű” sportolók minden további nélkül léphessenek pályára a női csapatokban.

Hirdetés

A FIFA által javasolt szabálymódosítás még korai szakaszban van, és várhatóan számtalan vitát kell majd túlélnie. Ha elfogadják, azzal a szervezet szélesre tárná az ajtót minden transznemű résztvevő előtt.

A szervezet jelenlegi szabályai szerint a magukat nőként azonosító, biológiai férfi futballisták vérében a megengedettnél nem lehet több tesztoszteron, ezen felül pedig minimum 12 hónapon át tesztoszteronszuppressziós kezelésen kell átesniük azelőtt, hogy csatlakozhatnak egy női csapathoz. Az új szabály azonban minden ilyen korlátozást eltörölne.

A Daily Mail cikke szerint egyes sporttisztviselőket „sokkolta” a FIFA javaslata. Jurgen Steinacker professzor, az evezős világszervezet sportorvosi bizottságának elnöke például nemrég azt hangoztatta, hogy ha egy ilyen szabályt minden sportágban elfogadnának, az lényegében „felszámolná” a női sportokat.

(forrás)

Korábban írtuk