Közel három és fél éve tartó vita zárult megegyezéssel: visszatérnek a Ferencváros labdarúgó-mérkőzéseire a vénaszkenneres beléptetés ellen tiltakozó szurkolói csoportok. A Fradi-tábor tagjai először a Debrecen elleni, hétvégi mérkőzésen tölthetik meg a kapu mögötti szektorokat.

Fotó: MTI, archív, illusztráció

Az új stadion, a Groupama Aréna 2014 nyári átadásával egy időben kezdődött az FTC vezetősége és a szervezett szurkolói csoportok vitája. Utóbbiak elsősorban az akkor bevezetett beléptetési rendszert kifogásolták, amelynek lényege, hogy a jegyvásárláshoz szükséges szurkolói kártyát csak az válthatta ki, aki személyes adatai megadása mellett vállalta az úgynevezett vénaszkenner használatát. A klub érve az volt, hogy olyan eszközt akartak alkalmazni a renitensek kiszűrésére, amely – szemben a például egyes nyugati stadionokban használt arcfelismerő rendszerekkel – százszázalékos biztonsággal azonosítja a létesítménybe belépőket, a tenyér erezete alapján generált kóddal pedig nem lehet visszaélni. Ez azonban nem győzte meg a tiltakozó drukkereket, és a két fél közötti ellentét sokáig kibékíthetetlennek tűnt.

Bár a békekötés közeledtéről már nyáron lehetett pletykákat hallani, ám csak akkor vált biztossá, amikor október 19-én Kubatov Gábor klubelnök, illetve a szurkolók előénekese, Hamberger Ádám szinte egy időben tette közzé a Facebookon: „MEGEGYEZTÜNK! A Ferencváros tábora 2017. 11. 04-én a Debrecen ellen visszatér.”

Kubatov Gábor a Hamberger Ádámmal közösen tartott múlt szerdai sajtótájékoztatón a részletekkel kapcsolatban elárulta: másfél éves tárgyalássorozat végén került pont a vita végére.

– Megállapodtunk, de ha azt kérdezik, ki kit győzött le, akkor mindkettőnktől azt a választ fogják kapni, hogy senki nem győzött le senkit, hanem a Ferencváros nyert ezzel a megegyezéssel. A megállapodásnak van egy lényegi, talán nem is leírt pontja, és mind a ketten hiszünk ebben, hogy bizonyos kereteken belül a szurkolói kultúrának változnia kell a stadionokban – fogalmazott a Ferencváros elnöke.

A részletekről szólva Kubatov Gábor elmondta: megegyezésük értelmében a szurkolói csoportok vezetői, illetve velük együtt ötszáz drukker a vénalenyomatuk megadásával szurkolói kártyát váltottak ki. A többi szurkoló pedig mostantól kétféle kártya közül választhat: az egyik ez a három éve bevezetett, vénaszkenneres azonosításra épülő, a másik az úgynevezett B típusú, amelynek kiváltásakor nem kötelező a vénalenyomat rögzítése, a személyes adatoké és a fényképé azonban igen. A B típusú kártya is feljogosít például a szurkolói kedvezmények igénybevételére, és ezzel is lehet online jegyet és bérletet venni, azonban csak a kapu mögötti, B és C1 szektorokba – összesen közel hétezer helyre. Emellett kizárólag a személyazonosság igazolására alkalmas fényképes igazolvány bemutatásával érvényes, ami valamivel lassúbb belépést tesz lehetővé. Az aréna többi szektorába továbbra is csak a vénaszkenneres szurkolói kártyával vásárolható jegy.

A megegyezés része az is, hogy a szurkolói szervezet javaslatait elfogadva módosították a Groupama Aréna pályarendszabályát, amely szigorúan és részletesen rögzíti, milyen tiltott cselekedetekért milyen büntetés jár.

– A lelátói cselekedetek egyértelmű és objektív, bizonyítékokkal alátámasztott megítélésére teszünk kísérletet – mondta Kubatov Gábor, hangsúlyozva, ez a drukkerekre és a biztonsági személyzetre is érvényes. Tehát ha például egy biztonsági ember túllépi a hatáskörét, a továbbiakban nem dolgoznak együtt vele, ahogy a renitens szurkolókat is kivezethetik a lelátóról, és megbüntethetik.

Abba a fegyelmi testületbe, amely felülvizsgálhatja a kiszabott büntetéseket, a drukkerek is delegálhatnak tagokat, s a szurkolóknak lehetőségük nyílik fellebbezni a döntés ellen. Akit azonban egyszer kizárnak a stadionból, a későbbiekben már csak vénaszkenneres kártyát válthat ki. A szurkolók a megegyezés értelmében saját kabalafigurát is használhatnak.

Ahogy Kubatov Gábor, úgy a szurkolókat képviselő Hamberger Ádám is leszögezte: mindkét fél számára a Fradi volt az első, így fátylat borítanak a múltbéli sérelmekre. A szurkolói előénekes megjegyezte, vissza fog térni a Fradi-pályára az a hangulat, amely csak ott jellemző, aminek az ellenfelek nyilván nem örülnek.

– Nehéz volt ez az időszak a stadionon kívül, különösen például az olyan sikereknél, mint a bajnoki cím megszerzése vagy a kupagyőzelmek. Reméljük, hogy a közeljövőben lesz lehetőségünk hasonló sikerek közös átélésére – mondta a Demokratának Hamberger Ádám.

Hozzátette, valamennyi vezető szurkolói csoportot képviselték a tárgyalásokon, a megállapodást mindegyik csoportosulás elfogadta, el tudták ásni a csatabárdot.

A bajnokságban hagyományosan a Fradinak van a legmagasabb nézőszáma, a jegyeladásokat látva pedig garantálható, hogy az eddigi szezoncsúcsot, a több mint 14 ezer drukkert vonzó Újpest elleni derbit is felülmúlja majd a Debrecen elleni, november negyedikei hazai meccs – könnyen lehet telt ház, húszezer néző is. Márpedig ez az egész magyar futball érdeke: sok más tényező mellett a hangulat is hozzásegíthet ahhoz, hogy a hazai pontvadászatban a mostaninál színvonalasabb mérkőzéseket láthassunk, hiszen motiváltabbá teheti a játékosokat.

Bándy Péter