Takács Tibor, az egyesület elnöke emlékeztetett rá, hogy a Ferencvárosi Torna Club 1899. május 3-án, a legjelentősebb szakosztálya, a labdarúgóké pedig másfél évvel később, 1900. december 3-án alakult meg. Hozzátette: a ferencvárosi futballisták azóta a magyar labdarúgás történetében páratlan sikereket értek el, példaként többek között az 1965-ös Vásárvárosok Kupája (VVK)-győzelmet, Albert Flórián 1967-es Aranylabdáját, illetve a zöld-fehérek Uruguay válogatottja felett aratott 3-2-es sikerét említette.

Hirdetés

Kitért arra, hogy a szakosztály-alapítás december 3-ai évfordulóján minden évben hagyományosan koszorúznak a Bakáts téren, a pandémiás helyzet miatt azonban az idei eseményen csak Orosz Pál, a Ferencváros Labdarúgó Zrt. vezérigazgatója és Tobak Csaba, a Fradi Múzeum vezetője vett részt.

Az ünnepség másik témájaként a 96 éve, 1925. november 28-án született Bozsik Józsefre, az Aranycsapat jobbfedezetére emlékeztek. Lomnici Zoltán, az Aranycsapat Testület elnöke hangsúlyozta, hogy az együttes tagjai valóban világsztárok voltak, akiknek nevét szerte a világban ismerték és tisztelik ma is.

Felidézte, hogy a Kispesten született, később 101 válogatott szereplésig jutó Bozsik „Cucu” már gyerekkorában összebarátkozott Puskás Ferenccel, és az Aranycsapat többi tagjával együtt olimpiai bajnokok lettek, majd bejutottak 1954-es világbajnokság döntőjébe, ahol ezüstérmet, a szavaival élve fehér aranyat nyertek. Hozzátette: Bozsik Jószef nemcsak labdarúgóként volt kiváló, hanem emberként is.

Korábban írtuk

A megemlékezésen megjelent az Aranycsapat két tagjának egy-egy gyermeke, Bozsik Péter és ifjabb Buzánszky Jenő. Lomnici felhívta a figyelmet arra is, hogy a magyar labdarúgás történetében a Bozsik családban fordult elő először, hogy apa és fia is a válogatott szövetségi kapitányai lettek, hiszen Bozsik József 1974-ben, Bozsik Péter pedig 2006-ban töltötte be ezt a tisztséget.

Lomnici elmondta, az Aranycsapat Testület arra törekszik, hogy Puskás Ferenc mellett a legendás válogatott többi tagjának életét és sportsikereit is megismerje a közvélemény. Kiemelte: december 9-én lesz tizenöt éve annak, hogy Puskás Ferenc temetésén Buzánszky Jenő Grosics Gyula jelenlétében, megfontolásra ajánlotta számára az Aranycsapat emlékének ápolására hivatott testület létrehozását. Ezt követően a kapus halála után a sajtó jelenlétében Buzánszky kérte fel a hagyományőrzésre, majd 2017-ben hozták létre az Aranycsapat Testületet, amely ebben az évben még Lóránt Gyula és Zakariás József életművére hívta fel a figyelmet.