Hirdetés

A gól nélküli rendes játékidőt követően a hosszabbítás első félidejének hajrájában egy nagyszerű akció végén Neymar szerzett vezetést a legnagyobb esélyesnek tartott braziloknak, de a csereként beállt Bruno Petkovic a 117. percben a horvátok első és egyetlen kaput eltaláló lövéséből egyenlített. A katari tornán először születtek gólok a ráadásban, viszont harmadszor is 11-esek döntöttek a továbbjutásról. Az idegek csatáját a legutóbb ezüstérmes Horvátország nyerte, azaz az öt világbajnoki címével csúcstartó Brazília kiesett. A horvátok a keddi elődöntőben az argentin-holland párharc továbbjutójával találkoznak.

A nyolcaddöntőben parádés játékot mutató brazil csapat ezúttal sokkal óvatosabban kezdett a legutóbb ezüstérmes horvát együttes ellen ezzel is jelezve, hogy kellően tiszteli riválisát. Így viszont többnyire a két 16-os közötti mezőnyjátékkal teltek a percek, a kapusoknak egyáltalán nem volt dolguk. A 20. percben vezette első igazán ígéretes akcióját a legnagyobb favoritnak tartott dél-amerikai gárda, de Brozovic blokkolta Casemiro lövését. Összességében a horvátok szervezett játékukkal alaposan megszűrték a rivális támadásait, ráadásul a brazilok alkalmankénti letámadása sem vezetett eredményre, így jószerivel helyzet nélküli első félidőt láthatott a közönség.

Térfélcserét követően a horvát védelem először hibázott, de Livakovic lábbal bravúrosan védett. A megingás kissé megzavarta az európai csapat játékosait, azonban néhány perc után rendezte a sorait, így ismét a kivárásé és az óvatos futballé lett a főszerep. A brazilok aztán fokozatosan magukhoz ragadták a kezdeményezést, Livakovic két újabb bravúrral mentette meg a csapatát a góltól. A játékrész derekán azonban ismét kiegyenlített küzdelem folyt a pályán, a brazilok egy-egy ritmusváltása okozott izgalmat, de a horvát kapus a mezőny legjobbjaként minden próbálkozást hárított. A rendes játékidő végéig maradt a brazilok mezőnyfölénye, amelyet nem tudtak gólra váltani, így következhetett a hosszabbítás.

Fotó: MTI/EPA/Georgi Licovszki
ar-Rajján, 2022. december 9. A brazil Neymar (k), miután csapata 4-2-re kikapott a katari labdarúgó-világbajnokság negyeddöntõjében játszott Horvátország-Brazília mérkõzés 1-1-re végzõdött hosszabbítása utáni büntetõpárbajban az ar-rajjáni Egyetemvárosi Stadionban 2022. december 9-én.

A játék képe semmit sem változott: a brazilok támadtak, de nem találtak rést a horvát védelmen, amely biztosan őrizte a gól nélküli állást, ebben a periódusban Livakovicnak sem volt védenivalója. Sőt, hosszú idő után volt egy végigvitt horvát akció annak köszönhetően, hogy Petkovic egy csellel két brazil védőt is becsapott, azonban Brozovic csúnyán fölé lőtt nagy helyzetben. A kimaradt lehetőség azonnal megbosszulta magát, mert egy mintaszerű, egyérintős brazil akció végén Neymar vezetést szerzett Brazíliának. A horvátok egyből magasabb sebességi fokozatba kapcsoltak, de igazán komoly veszélyt nem tudtak kialakítani a brazil 16-osnál, mígnem első kaput eltaláló lövésükből egyenlítettek három perccel a ráadás vége előtt, így a 11-esekre maradt a döntés.

Korábban írtuk

Az idegek csatáját az európai gárda nyerte, amely négy éve szintén úgy jutott az elődöntőbe, hogy az előtte lévő két kieséses meccsén ugyancsak 11-esekkel győzött.