Fotó: MTVA/Bizományosi: Róka László
A budapesti Puskás Aréna, itt tartják majd a labdarúgó Európa-bajnokság egyes mérkőzéseit
Hirdetés

Thomas Bach, a Nemzetközi Olimpiai Bizottság (NOB) elnöke és Abe Sindzó japán miniszterelnök kedden állapodott meg arról, hogy a koronavírus-járvány miatt az idén nyárra tervezett ötkarikás játékokat jövőre halasztják, de legkésőbb 2021 nyarán meg kell rendezni.

Ez számos sportág jövőre tervezett nagy eseményét érinti majd, ugyanakkor a sportági szakszövetségek rugalmasnak tűnnek, többek között a vizes sportokat tömörítő nemzetközi szövetség (FINA), valamint a Nemzetközi Atlétikai Szövetség (WA) is jelezte már, hogy az olimpia halasztása esetén új időpontot keres saját 2021-es világbajnokságának.

Korábban az idén június-júliusra tervezett labdarúgó Európa-bajnokságot halasztották el jövőre, az esemény új időpontja 2021. június 11. és július 11. között lesz.

Az olimpiának még nincs konkrét időpontja, de ha jövő nyáron rendezik, akkor vélhetően a futball Eb után röviddel kezdődhet majd a tokiói csúcsesemény. A vizes-világbajnokságot jövőre a szintén Japán Fukuokában rendezik, az atlétikai vb-re pedig az egyesült államokbeli Eugene-ben kerül sor.

Az év elején alpesisí-világbajnokság lesz Cortina d’Ampezzóban február 7-től 21-ig, az északisí-vb-t pedig február 23. és március 7. között rendezik Oberstdorfban.

Mindezeken túl számos sportágban rendeznek még világ- és Európa-bajnokságot jövőre, így az olimpia egyéves halasztása a teljes nemzetközi versenynaptárat befolyásolja majd.