A közvetlenül a szlovák-magyar határ mellett, az ukrán határ közelében lévő, mintegy másfél ezres, többségében magyarok lakta településen a miniszterelnöki főtanácsadó a magyarságot a Kárpát-medencében a múltban és a jelenben ért kihívásokról, az önazonosságunkért viselt felelősségről, valamint a közép-európai népek megbékélésének szükségességéről és azok béketeremtő közösséggé alakulásáról is beszélt.

Hirdetés

A miniszterelnöki főtanácsadó beszédében kiemelte: a magyarságot, itt a Kárpát-medencében a múltban számos kihívás érte, s minden időben meg kellett vívnia a maga harcát.

„Amikor a Nyugat a maga gyarmatosító tevékenységével saját gyarapodásán munkálkodott, mi ezt a Nyugatot védtük tatártól, töröktől” – mutatott rá Szili Katalin. Hozzátette: a Nyugat hálája ezért Trianon volt, s még ma is büntetés a részünk, amiért védjük a keresztény kultúrát, s felelősséget viselünk magunkért a saját önazonosságunkért, kiállunk nemzeti kisebbségben élő közösségek szülőföldön való boldogulásáért.

Szili Katalin elmondta: ma sem élünk könnyű időket, a magyaroknak nemzetként, közösségként és egyénként egyaránt sok mindenért meg kell küzdeniük, ezt mutatja a közelmúlt időszaka is, amely a migráció erősödését, a pandémia okozta megtorpanást, illetve a háborúnak a szomszédokra vetülő árnyékát hozta magával. Leszögezte: mégis ez az az időszak, amely az építkezés, a boldogulás és a biztonság megteremtésének időszaka kell, hogy legyen. „A közép-európai népek megbékéléséé, hogy Európa egy új, béketeremtő közösségévé, központjává szövetkezhessünk” – jelentette ki Szili Katalin.

Korábban írtuk

A miniszterelnöki főtanácsadó beszédében rávilágított: jól és eredménnyel kell használni a rendelkezésünkre álló lehetőségeket, és akkor meg tudjuk teremteni a jövőnek a szülőföldön való boldogulás feltételeit is. Hozzáfűzte: a nemzet a közösségeink teremtő erejéből, az azokat alkotó emberek sokaságának elkötelezett munkájából és teljesítményéből táplálkozik, melyhez az erőt az egymás iránti felelősségvállalás adja.

„Mindig emlékeznünk kell az útra, amelyen idáig jöttünk. Soha nem lehetünk hűtlenek eleinkhez, akik az utat már megtették. A múlt kötelez, hogy megtartsuk önazonosságunkat, hogy őseink ránk hagyott örökségét tovabbadjuk gyermekeinknek unokáinknak” – zárta beszédét Szili Katalin.

Az ünnepségen mondott beszédében Nagytárkány polgármestere, Kopasz József a településen az utóbbi években elért eredményekről is beszélt. Ezzel összefüggésben megköszönte a magyar kormány támogatását, amivel az elősegítette a település fejlődését és gyarapodását.