Öt dobogós helyezéssel a kimagaslóan szereplő – öt számban győztes – franciák mögött a második helyen végeztek a magyarok a hétfőn véget ért székesfehérvári öttusa Európa-bajnokságon, ami így sikeresnek minősíthető.

Fotó: MTI/Kovács Tamás

Fotó: MTI/Kovács Tamás

Már csak azért is, mert magyar győztest is avattak, ráadásul az előző, 2014-es székesfehérvári Eb-n hazai versenyzők csak egyszer állhattak dobogóra.

Ezúttal a női és férfi szakág is egy-egy egyéni és csapatérmet szerzett: Kovács Sarolta harmadik, a Kovács, Alekszejev Tamara, Földházi Zsófia összetételű csapat pedig első lett, míg másodikként végzett Marosi Ádám és a Marosi, Demeter Bence, Regős Gergely trió. Az eredménysort Kovács, Demeter páros tette teljessé a vegyesváltóban kiharcolt harmadik helyével. 

„Eredményesség szempontjából a lányok megvalósították az előzetes tervet, sőt, volt, aki túl is teljesítette” – értékelte a kontinensbajnokságot Kállai Ákos, a nők szövetségi kapitánya, majd ki is tért rá, hogy a „túlteljesítő” Alekszejev Tamara volt. Mint mondta, az utolsó hetek edzéseredményei nem jelezték, hogy ilyen produkcióra lesz képes, inkább a szíve vitte őt, illetve azt hozta ki magából, amit az idény elején edzésből tudott. „Buta hiba miatt vesztette el a bronzérmet, ám ebből az esetből azt is le kell vonnia, hogy képes az éremért versenyezni” – utalt a kapitány arra, hogy Alekszejev a célegyenesbe fordulva már ünnepelni kezdett és nem vette észre a mögötte érkező Kovácsot, aki lehajrázta és centikkel megelőzte őt. A kapitány szerint Alekszejev mostanra felzárkózott az évek óta az élmezőnybe tartozó Kovács és Földházi mellé.

Az Eb-bronzérmes, 27 éves Kovácsot illetően kiemelte, hogy vívása kiegyensúlyozottá vált, nem voltak nagy hullámzások a teljesítményében. Ezt az egyenletes teljesítményt kellene állandósítania, hoznia a későbbiekben is – folytatta -, mert egy olimpiai szereplésbe nem fér bele a nagy „gödör”. 

„Igaz, hogy a mezőnyben nem ő a legfiatalabb, ennek ellenére még fiatal versenyző, tud fejlődni” – véli Kállai. 

Az önmagával mindig kritikus Földházi Zsófiáról megjegyezte: „el kellene engednie” a vívást, mert a görcsösségére rámehet ez a szám és az egész szereplése, amin most a téthelyzetben mutatott jó kombinált számmal nagyot tudott javítani. 

Kállai Ákos a szeptemberi, mexikói világbajnokság hagyományos egyéni és csapatversenyében az Eb-n szerepelteknek szavaz bizalmat, vagyis Kovács, Alekszejev, Földházi és Réti Kamilla indul. Mivel a vb-n minden váltóverseny megelőzi a klasszikus viadalt, az egyéni indulókat nem „dupláztatja”: női váltóban Gulyás Micehelle és Simon Sarolta, a vegyes váltóban Simon Sarolta indítását tervezi. 

Martinek Jánosnak, a férfiak szövetségi kapitánynak nem sokkal a rajt előtt változtatnia kellett, a rutinos, de combhajlító-izmával sérült Kasza Róbert helyett Regős Gergely személyében Eb-újoncot avatott.

„Regős számára a tapasztalatszerzés volt a cél, és ha a vívásban is beleerősödik a felnőtt mezőnybe, számolhatunk vele. A selejtező vívásban ő volt a legeredményesebb magyar, de a döntő mezőnye jóval erősebb ennél” – mondta, majd az olimpiai bronzérmes Marosira rátérve úgy folytatta: „felkészülése jobb, sérülésmentesebb volt, mint tavaly és mivel rutinos versenyző, nem tartottam attól, hogy az Eb előtti kevesebb versenyzés hátráltatja majd”.

Martinek úgy véli, „kulcsfontosságú volt, hogy a vívást meg tudta oldani, változtatott a felfogásán, és szinte szárnyalt a páston”. 

A kapitány szerint Demeter Bencének is a vívásra kell fókuszálni a jövőben, a döntőben mutatott fantasztikus kombinált száma – amivel a 16.-ról az ötödik helyre lépett előre – megerősítheti abban, hogy bármikor képes az élre kerülni.

Martinek a vívás fontosságát az olimpiai és világbajnok, tavalyi Eb-győztes Alekszandr Leszun példájával is érzékeltette: az egyébként remek vívó orosz versenyző ezúttal gyengén teljesített a páston, nem is tudott az élmezőnyben végezni.

A világbajnoki résztvevőkről egyelőre nem sok konkrétumot tudott mondani. A hagyományos versenyben Demeter, Marosi, Regős és Kasza indulását tervezi, ám ez függ Kasza felépülésétől, és attól is, hogy a csütörtökön 34 éves Marosi vállalni tudja-e az újabb világversenyt. Kállai Ákoshoz hasonlóan a váltószámokban másokat indítana, ám az utazók listája az „alapemberek” állapotától függ. Szóba jöhet Bereczki Richárd, Fröhlich Tamás, valamint vegyes váltóban Bruckmann Gergő indítása.

Az biztos, hogy a férfi és a női válogatott augusztus 12-étől az olaszországi Sestrierében magaslati edzőtáborban készül a mexikói magaslatra. A vb-t szeptember 7. és 13. között rendezik Mexikóvárosban.