Fotó: MTI/Mohai Balázs
Hirdetés

Az eseményen elhangzott: 2017 végén az Országgyűlés egyhangúlag szavazta meg, hogy február 22-e legyen a Magyar Parasport Napja, mivel 1970-ben ezen a napon alakult meg a Halassy Olivér Sport Club.

„Noha ez az esemény leginkább az emlékezést szolgálja, ugyanakkor mindannyiunk figyelmét a parasport és hősei felé irányítja” – mondta Szabó Tünde, majd arról beszélt, hogy nem lehet elégszer hangsúlyozni a parasportolók elszántságát, kitartását, és nem kell ahhoz érmesnek vagy paralimpiai bajnoknak lenniük, hogy példaként tekinthessenek rájuk. Beszélt arról, hogy a modern kor gyermekeit egyre nehezebb rávenni a mozgásra, a magas szintű sportolásra, de igenis érdemes megmutatni az olyan pályafutásokat, mint amilyen például az úszó Vereczkei Zsolté, aki hét egymást követő paralimpiáról tért haza érmesként.

„Tudjuk, sok még a tennivaló, hogy a mindennapok valóságában, a sportpályákon kívüli világban is úgy élhessék az életüket a parasportolók, hogy elmondhassák: nincsenek előttük akadályok – amiért nekünk, sportvezetőknek sokat kell tennünk!” – fogalmazta meg az államtitkár, majd örömét fejezte ki, hogy egyre több neves szakember vállal szerepet a parasportolók felkészítésében, így a magyar parasport is lépést tud tartani a hatalmas fejlődéssel, mely világviszonylatban jellemző a sport területére.

„A mai ünnep arra kell emlékeztessen bennünket, hogy nem létezik lehetetlen helyzet, csupán elegendő elszántság kell, egészséges szellemiségre és rendíthetetlen hitre van szükségünk” – emelte ki Szabó Tünde.

Becsey János, az 1992-es barcelonai paralimpián aranyérmes úszó, a Magyar Paralimpiai Bajnokok Klubjának elnöke köszönetet mondott azért, hogy már harmadik alkalommal emlékezhetnek meg a régi bajnokokról az Olimpiai Parkban található Paralimpiai Bajnokok falánál.

„A parasport bajnokaitól megtanulhatjuk, hogy nem lehet kifogást keresni, ha sportolásról van szó” – hangsúlyozta Szöllősi György, a Magyar Sportújságírók Szövetségének elnöke.

Szabó László, a Magyar Paralimpiai Bizottság (MPB) elnöke arról beszélt, hogy ezúttal 17 település hivatalos programmal ünnepli meg a Magyar Parasport Napját. Megemlítette, hogy az emlékfalon található aranyérmesek közül – az első aranyat Tauber Zoltán asztaliteniszező szerezte 1976-ban Torontóban, a legutóbbit Tóth Tamás úszó 2016-ban Rio de Janeiróban – hárman már végleg eltávoztak, majd hozzátette, hogy az épek olimpiáján két olyan magyar versenyző lett aranyérmes, aki valójában parasportolónak nevezhető: Halassy Olivér, aki amputált lábbal lett vízilabdában olimpiai bajnok, illetve Takács Károly sportlövő, akinek egy, a kezében felrobbant gránát szétroncsolta a jobb kézfejét, ám bal kézzel is megtanult lőni, és megvédte címét.

Az esemény zárásaként mécseseket gyújtottak és koszorúkat helyeztek el a paralimpiai és olimpiai bajnokok falánál.