Polgár Judit ötlete nyomán október 13-án immár negyedik alkalommal rendezik meg a Világsakkfesztivált, amelyre ezúttal a Nemzeti Galériában kerül sor, és világszerte több száz helyszín csatlakozik hozzá.

Fotó: MTI/Soós Lajos

„Juditban az a csodálatos, hogy mindig adni szeretne magából, a tudásából” – mondta a keddi sajtótájékoztatón az eseménynek otthont adó Nemzeti Galéria főigazgatója, Baán László. Hozzátette, erős, mély összefüggés van a sakk és a művészet között, mindkét területet a kreativitás jellemzi, valamint az, hogy rendet tesznek a világban.

A főigazgató megemlítette, hogy sok műalkotás, festmény ábrázolja a sakkot, ezek közül több is található a galériában.

A korábbi Világsakkfesztiválokról készült kisfilm megtekintése után Polgár Judit az esemény jelmondatával – „A sakk összeköt minket” – kapcsolatban kiemelte, elsődlegesen a sakk sokszínűségét szeretnék bemutatni, ezért sok családot várnak az ingyenes rendezvényre. Úgy fogalmazott, nagy hangsúlyt fektetnek a fiatalokra, a jövő bajnokaira, a kezdők számára pedig kiírták a Szamos Sakkpalota Kupát. Újdonság, hogy ezúttal amatőrök számára is rendeznek versenyt.

Polgár Judit kiemelte, hogy a vállalkozó kedvűek a Budapestre érkező fiatal argentin nagymesterrel, Danian Lemossal szemben Csontváry Kosztka Tivadar művei között tehetik próbára tudásukat.

Az idei fesztivál kiemelt résztvevője Kína lesz, ahonnan csaknem kétszáz helyszín csatlakozik az eseményhez. Polgár Judit júliusban az ázsiai országban járt, annak kapcsán, hogy átvették Sakkpalota és Sakkjátszótér programjait.

A Világsakkfesztiválba bekapcsolódó helyszínek közül az ötletgazda érdekességként kiemelt egy ezer lakosú holland szigetet, amelyet az esemény tiszteletére Sakksziget (Isle of Chess) névre keresztelnek át erre a napra. Schiermonnikoogon vállalták, hogy mostantól minden helyi gyermeket megtanítanak sakkozni.

Polgár Judit örömmel mondta, hogy „Magyarországon is egyre több iskola, óvoda csatlakozik hozzánk”.

Az idei rendezvény másik fontos üzenete arról tanúskodik, hogy a sakk valóban minden különbséget eltüntet az emberek között: bemutatják a látás- és hallássérült emberek speciális helyzetét, játéktechnikáját, és a segítségükre kifejlesztett eszközöket.

A világ egyik legismertebb látássérült művésze, Andrea Bocelli olasz énekes levélben támogatta a fesztivált, üzenetében a többi között azt írta: „A sakk háború mészárlás nélkül, küzdelem a hibák ellen, a lélek kultúrája, az intelligencia győzelme az erő felett”.

Végül bejelentették, hogy az október 13-i eseményen első alkalommal adják át a Polgár Judit által alapított díjat, amely olyan művészek munkái előtt tiszteleg, akik alkotásaikban kifejezték a sakk értékeit. Az idei díjazottak között van Yoko Ono képzőművész és Bogányi Gergely zongoraművész is.

A Nemzeti Galériában október 13-án 10-től 17 óráig tartanak az ingyenes programok. A fesztiválon a résztvevők szimultánt játszhatnak Polgár Judittal és Polgár Zsófiával.