A nemzetközi ötkarikás testület közleménye szerint a végrehajtó bizottság a szerdai ülésén többek között az Ázsiai Olimpiai Tanács (OCA) javaslatáról tárgyalt, amely lehetőséget biztosít az orosz és fehérorosz sportolók visszatérésére a nemzetközi porondra. A NOB keresi annak a lehetőségét, hogy a két ország sportolói, akiket az ukrajnai háború miatt a legtöbb eseményről kitiltottak, semleges státusban részt vehessenek a 2024-es párizsi olimpián. A Nemzetközi Olimpiai Bizottság mostani álláspontja szerint egyetlen sportolót sem lehet megfosztani a versenyzés lehetőségétől pusztán az útlevele miatt.

Hirdetés

A végrehajtó bizottság az után határozott a nyitás mellett, hogy egyeztetett a versenyzők, a nemzetközi szövetségek és a nemzeti olimpiai bizottságok képviselőivel. Az orosz és fehérorosz sportolók versenyzésének feltétele, hogy nem támogathatják aktívan az ukrajnai háborút és teljes mértékben megfelelnek a doppingellenes szabályoknak.

A 2024-es ötkarikás játékokra már több sportágban is megkezdődött a kvalifikáció, az azonban még mindig nem tisztázott, hogy a két ország sportolói miként vehetnek ráészt a kvalifikációs versenyeken. A NOB ugyanakkor továbbra is fenntartja azt az intézkedést, miszerint a két ország nem rendezhet nemzetközi viadalokat.

A jövő évi párizsi olimpiát július 26. és augusztus 11. között rendezik, majd augusztus 28-tól szeptember 8-ig tart a paralimpia.

Korábban írtuk