Fotó: shutterstock.com, illusztráció
Hirdetés

A kanadai CBC tévécsatorna egy NOB-hoz közeli forrásra hivatkozva azt közölte, hogy a világszervezet április közepéig adott magának határidőt, hogy döntsön az esetleges halasztásról.

A német sportvezető a koronavírus-járvány terjedése ellenére egyelőre kitart a játékok július 24-i rajtja mellett, ugyanakkor a háttérben vizsgálja egy esetleges halasztás következményeit és a lehetséges új időpontokat.

„Csak akkor lehet felelősségteljesen cselekedni, ha megbízható és egyértelmű alapokat biztosítunk a döntésekhez” – hangsúlyozta Bach a német SWR rádióadónak adott interjújában.

A jövő nyár nagy része foglalt, többek között akkor rendezik a világjárvány miatt egy évvel későbbre tolt labdarúgó Európa-bajnokságot június 11. és július 11. között, akkor lesz az úszó-vb Fukuokában július 16. és augusztus 1. között, az atlétikai világbajnokság Eugene-ban augusztus 6-tól 15-ig, ezért csak 2021 késő nyarán vagy őszén lehetne az olimpia, esetleg 2022 nyarán.

Az is biztos – írja a dpa német hírügynökség -, hogy soha nem látott, monumentális döntés lenne, ha a tokiói olimpiát nem a kiírt időpontban tartanák, hiszen ötkarikás játékokat még egyszer sem kellett halasztani, míg törlésekre is csak világháborúk alatt volt példa.

Napról napra egyre több szervezet, sportági szövetség és sportoló kéri azt, hogy halasszák el a tokiói olimpiát, mert sok helyen nem lehet edzeni, utazni, a járvány pedig tovább terjed világszerte. Bach korábbi véleménye szerint a lemondás 11 ezer sportoló álmát törné össze, és egy ilyen lemondás a legkevésbé tisztességes megoldás lenne. Hozzátette: a NOB rendkívül összetett szervezet, amelyben csak akkor tudnak felelősségteljes döntéseket meghozni, ha megbízható és egyértelmű alapinformációkkal rendelkeznek.