Fotó: MTI/Illyés Tibor, archív
Hirdetés

A háromszoros olimpiai bajnok úszó az M4 Sportnak adott interjúban kifejtette, a sportteljesítménye, életstílusa mellett a jelenlegi helyzetben is próbál jó iránymutatást adni azoknak, akik a különböző közösségi oldalakon követik.

Az ISL a múlt héten jelentette be döntését. A háromszoros olimpiai bajnok – aki klubtulajdonos, csapatkapitány és nagykövet is a Nemzetközi Úszóligában – az M4 Sportnak úgy nyilatkozott: a sorozat legjobb úszóival megbeszélte, hogy lemondanak az őket megillető ISL-fizetésről, így el tudják osztani a pénzt és mindenki egyenlő arányban részesül a szolidaritási program alapjából.

„Ez azért nagyon jó dolog, mert pont azok az úszók vannak szerintem nagyon nehéz helyzetben, akik most feltörekvők és most készülnének nagyon az olimpiára. Vagy olyan helyzetben vannak, hogy még nem értek oda, de a felkészülés szakaszában voltak. Az összes verseny most elmarad, valószínűleg lesznek olyan úszók, akiknek, hogy ha vannak szponzoraik, azok felbontják a szerződést, vagy nem fizetik ki (a támogatást). Ilyen szempontból gondoltuk át, hogyan tudnánk őket a legjobban segíteni, és ez talán egy olyan biztonságot tud nyújtani az úszóknak, hogy legalább az olimpiáig a felkészülés anyagi részével nem kell foglalkozniuk” – mondta a kilencszeres nagymedencés világbajnok, hozzátéve: nagyon örül annak, hogy a magyar úszók közül is sokakat tudnak így segíteni.

Hosszú Katinka – aki a játékok idején 32 éves lesz – az olimpia jövő nyárra halasztásával keletkezett időt most pihenésre, regenerációra fordítja. Kifejtette, a sportteljesítménye, életstílusa mellett a jelenlegi helyzetben is próbál jó iránymutatást adni azoknak, akik a különböző közösségi oldalakon követik.

„Nagy felelősséggel jár, remélem, van, aki ezt figyeli és jó irányba tudom befolyásolni” – fogalmazott.

Rámutatott: mindenki igyekszik a legtöbbet kihozni az olimpia halasztásából, és miután ő alapvetően a pozitív oldalát nézi mindennek, ez nem is esik nehezére.

„Nem feltétlenül rossz nekem ez az időszak, mivel tudok regenerálódni, pihenni, amire egyébként nagyon nehezen veszem magam rá” – mondta. Kitért arra is, az elmúlt hetekben négy-öt olyan versenye lett volna, melyeket a járvány miatt töröltek, utazott volna a világban, most viszont az előtte álló, versenyek nélküli hónapokat a lenyugvásnak szentelheti.

Az elmaradt viadalok miatt természetesen felborult az élete, ám mint felidézte, az első néhány, lazább hét után alkalmazkodott a helyzethez, így kezd megtelni a naptára.

Megemlítette, az olimpiarendezés miatt eleve nagy a nyomás a házigazda Japán versenyzőin, ez az időszak most egy évvel meghosszabbodott.

Elárulta, számos úszó ismerősével tartja a kapcsolatot, sokan már három hete nem mehetnek sehova a karantén miatt.

Hosszú Rio de Janeiróban 200 és 400 méter vegyesen, valamint 100 méter háton győzött, míg 200 méter háton ezüstérmet szerzett. Januárban az európai szövetség szavazásán ő lett 2019 legjobb európai női úszója.