– A váratlan helyzetek, mint a pandémia is, esélyt adnak arra, hogy új lehetőségeket fedezzünk fel – mondta Polgár Judit abból az alkalomból, hogy október 10-én immár hatodik alkalommal rendezik meg az általa alapította Világsakkfesztivált. A koronavírus-járvány miatt ezúttal az online térbe költöző eseményhez a másik két Polgár lány, Garri Kaszparov és John Leguizamo Golden Globe-ra jelölt amerikai színész-rendező is csatlakozik majd.

Hirdetés

A szervezők a rendezvényre speciális online platformot fejlesztettek ki, amelyet digitális stúdióból vezérelnek a nap folyamán. Az esemény főtámogatója második éve a Morgan Stanley; a cég több sakkozó munkatárssal a fesztiválon is találkozni lehet. A fővédnök a hagyományokhoz híven Budapest főpolgármestere, Karácsony Gergely, mellette védnöki szerepet tölt be Tarlós István korábbi városvezető is.
Az idei sporttörténeti Világsakkfesztiválon a világhírű sakkozónő vendége lesz a legendás orosz sakkvilágbajnok és nemzetközi nagymester Garri Kaszparov, aki a visszavonulása okairól, a versenyzői tapasztalatairól, és a tanítás jelentőségéről is beszél.

– Hosszú múltra tekint vissza a kapcsolatunk, sokáig csak sportolóként voltunk riválisok. Később mindketten visszavonultunk, de most is hasonló utat járunk, mindketten küldetésünknek tartjuk az iskolai oktatás sakk eszközeivel való támogatását – fogalmazta meg Polgár Judit kettejük közös misszióját.

A fesztiválon ezért szerepet kapnak a Polgár Judit Módszer, a Sakkpalota és Sakkjátszótér programjai is: ezeket a a képességfejlesztő programcsomagokat évek óta nagy sikerrel alkalmazzák a magyar óvodákban és iskolákban, a járvány alatt ráadásul digitálisan is hozzáférhetővé váltak. A hagyományokhoz híven idén is több mint ötszáz iskolát és kétezer pedagógust hívtak meg a szervezők. Ehhez kapcsolóan vesz részt a Világsakkfesztiválon Atkins Rita, Cambridge-ben élő sakkedző, fizika-matematika tanár is, az általa vezetett játékos utazáson a sakk és a matematika kapcsolódási pontjait ismerhetik meg a fiatalok.

Korábban írtuk

A sakk nem csak a fiatalok személyiségfejlődésében játszhat kiemelt szerepet, talán nincs még egy olyan játék a világon, ahol ennyire nem számít a kor, a nem, a társadalmi helyzet vagy a vallási hovatartozás. A karantén hatására bezárult világban a Föld minden részén egyre népszerűbb lett az online sakkozás, milliók ültek le játszani, és többszörösére nőtt a sakk-közvetítések közönsége is. Ez még aktuálisabbé teszi Polgár Judit mottóját: A sakk összeköt minket. És ez a gondolat határozza meg Fernando Moreno, amerikai pszichológus és tanár munkáját is, aki a fesztiválon arról mesél majd, hogy a sakk segítségével hogyan próbál a bevándorló családokból származó gyermekek problémáira megoldást nyújtani. Hasonló cél vezérli Carl Portman brit szakembert, a Chess Behind Bars (Sakk a rács mögött) című könyv szerzőjét, ő évek óta kutatja a sakk elítéltekre gyakorolt pozitív hatásait, előadásában a börtönőrök és a rabok tapasztalatait osztja most meg. A Golden Globe-ra is jelölt kolumbiai származású amerikai színész-filmrendező, John Leguizamo pedig legújabb filmjéről mesél: a Critical Thinking című alkotás egyik karakterét Marcel Martinez sakkozóról mintázták.

A közönség hosszú idő után a Világsakkfesztiválon hallhat először közös beszélgetést a rendezvény ötletgazdájával és testvéreivel, Polgár Zsuzsa világ- és sakkolimpiai bajnok nagymesterrel, valamint Polgár Zsófia kétszeres sakkolimpiai bajnokkal. Vendég lesz még többek közt Simen Agdestein nagymester és profi futballista, a jelenlegi sakkvilágbajnok, a norvég Magnus Carlsen edzője, aki a sakk és élsport kapcsolatáról mesél, illetve Shah Sagar, a világ legnagyobb online sakk platformja, a ChessBase India vezérigazgatója.

A fesztiválon az előre regisztrált, vállalkozó kedvű versenyzők Polgár Judittal és Polgár Zsófiával játszhatnak szimultán partit, a magyar gyermekek a Sakkpalota Kupán, a világ minden tájáról csatlakozó amatőr felnőtt játékosok pedig a Chess Challenge sakkversenyen mérhetik össze tudásukat. A fiatal korosztály legjobbjai az Online Ifjúsági Interkontinentális Csapatkupán mutatkozhatnak be, amellyel a Polgár Judit Sakk Alapítvány az Európai Sakk Unióval karöltve igyekszik népszerűsíteni a sportágat négy kontinensen. Több ezren csatlakozhatnak Polgár Judit interaktív sakkóráihoz is, ahol a nemzetközi nagymester feleleveníti karrierje mérföldköveit, bemutatja a legfontosabb sakklépéseit, a résztvevőknek pedig lehetősége nyílik a sakkolimpikon kvízkérdéseire válaszolni.

A Világsakkfesztivál oldalán két csatornán, angol és magyar nyelven sugárzott egész napos műsorral várják az érdeklődőket, akik emellett több mint negyven programból válogathatnak. Ezek egyszerű online regisztrációval érhetőek el a https://online.globalchessfestival.com oldalon.