Fotó: MTI/Szigetváry Zsolt
Magyar gólöröm a Magyarország – Izland labdarúgó Európa-bajnoki pótselejtező mérkőzésen a Puskás Arénában 2020. november 12-én
Hirdetés

A zárt kapuk mögött lejátszott találkozón az izlandiak szereztek vezetést a 11. percben: Gylfi Sigurdsson szabadrúgása után becsúszott a labda Gulácsi Péter kesztyűi között.

Bár a szövetségi kapitányát, Marco Rossit nélkülöző magyar válogatott nem játszott jól, a szíve vitte előre, és ez meghozta a gyümölcsét: a 88. percben a csereként beállt fehérvári Nego egyenlített, majd az Eb-részvételt érő gólt a fiatal Szoboszlai Dominik lőtte a hosszabbításban, a labda a bal kapufáról vágódott a hálóba.

A négy éve nyolcaddöntős magyar válogatott története során először jutott ki kétszer egymás után a kontinensviadalra. A jövő nyárra halasztott Eb-n a németekkel, a világbajnok franciákkal és a címvédő portugálokkal szerepel majd azonos csoportban, utóbbi kettővel a Puskás Arénában csaphat össze.

A magyarok legközelebb vasárnap lépnek pályára, Szerbiát fogadják a Nemzetek Ligájában.


Európa-bajnoki pótselejtező, A divízió, döntő:
Magyarország-Izland 2-1 (0-1)
Puskás Aréna, zárt kapus, v.: Björn Kuipers (holland)
gólszerzők: Nego (88.), Szoboszlai (92.), illetve G. Sigurdsson (11.)

Magyarország: Gulácsi – Botka, Orbán, Szalai A. – Fiola (Lovrencsics, 61.), Kalmár (Sigér, 61.), Nagy (Nego, 84.), Szoboszlai, Holender (Nikolics, 72.) – Szalai Á. (Könyves, 84.), Sallai

Izland: Halldorsson – Palsson, R. Sigurdsson, Arnason, Magnusson – Sigurjonsson (Ingason, 87.), Gunnarsson (Skulason, 83.), G. Sigurdsson, J. Gudmundsson (Bodvarsson, 73.) – Bjarnason, Finnbogason (A. Gudmundsson, 73.)

11. perc: Az izlandiak szabadrúgáshoz jutottak a magyar 16-os jobb sarkához közel, Gylfi Sigurdsson középre tartó lövése pedig átcsúszott Gulácsi kezei között (0-1).

88. perc: Nikolics Nemanja passzát Arnason Palssonra rúgta, úgy pattant a labda Loic Nego elé, aki az ötös jobb sarkáról a jobb alsó sarokba lőtt (1-1).

92. perc: Szoboszlai Dominik a 16-os előteréből, középről a bal alsó sarokba lőtt, a labda a kapufáról vágódott a hálóba (2-1).


Fotó: MTI/Illyés Tibor
Szoboszlai Dominik gólöröme a magyar válogatott második gólja után

Bár a csapatok üres lelátók előtt vonultak a játéktérre, az egyik kapu mögötti szektor tetejére két magyar zászló közé a Szózat első két sorát feszítették ki, alulra pedig a „Mindent bele!” felirat került a Puskás Arénában, amely kívülről a magyar nemzeti színekben pompázott a fényfestéstől.

A találkozó elején jobbára a vendégek vezettek támadásokat, az első védést is Gulácsi Péter mutatta be, szerencséjére Palsson közelről éppen a kezébe fejelte a labdát egy szöglet után. Másodjára viszont nagyot hibázott a magyar kapus, aki nem tudott hárítani egy könnyen fogható szabadrúgást.

Negyedóra elteltével magához tért a magyar csapat, a letámadás egyre jobban működött, így a koronavírus miatt karanténba került Marco Rossi csapata átvette a játék irányítását, de az első kaput eltaláló lövés az izlandi kapus ölébe hullott. Néhány perccel később Orbán fejese már jobban megdolgoztatta Halldorssont, aki azonban leért a rövid sarokra.

A szünetig hátralévő időben nem változott a játék képe, az izlandiak többnyire átengedték a területet és labdaszerzés utáni gyors ellenakciókra rendezkedtek be, míg a magyarok lassabb, megfontolt támadásépítéssel próbálkoztak. Mindkettőben volt veszély, egy ízben a ferencvárosi Botka Endre mentett az utolsó pillanatban, de Gulácsinak is voltak védései, míg az izlandi kapu előtt Sallai Roland és Holender Filip is ígéretes pozícióból lőhetett, de mindkét kísérletet könnyedén védte az izlandi hálóőr, Szoboszlai szabadrúgása pedig nem sokkal kerülte el a jobb felső sarkot.

Fordulás után a szigetországiak egyre kevésbé jutottak el Gulácsi kapujáig, így a magyarok egyértelmű mezőnyfölényben futballoztak. A vendégek stabil védelmét Szoboszlai Dominik sarkazása bontotta meg, ám Szalai Attila lövését így is blokkolni tudták a védők. Ezt leszámítva viszont a támadásokból hiányoztak az ehhez hasonló váratlan megoldások, emiatt a magyar csapat hiába birtokolta sokkal többet a labdát, ez helyzetekben nem nyilvánult meg. Ahogy telt az idő, úgy növekedett a nyomás az izlandi kapun, ám a kulcspasszokba rendre hiba csúszott, így csupán az átlövési kísérletek jelentettek némi veszélyt.

Sokáig úgy tűnt, a hajrában sem sikerül rést találni a vendégek védelmén, mert a második félidőben komoly védésre sem volt szüksége az izlandi kapusnak, hogy megőrizze csapata számára a minimális előnyt. Csakhogy előbb a csereként beállt Nego talált a kapuba, majd a hosszabbításban salzburgi légiósunk, Szoboszlai Dominik kapufás gólt lőtt, ezzel a hajrában a maga javára fordította a sorsdöntő találkozót a magyar válogatott.

A nemzeti együttes nem játszott ugyan jól, de óriási szívvel futballozott, szó szerint az utolsó pillanatig küzdött, a mérkőzés egészét nézve pedig megérdemelten jutott ki ismét az Európa-bajnokságra.

Fotó: MTI/Illyés Tibor
A magyar válogatott játékosai ünneplik győzelmüket a Magyarország-Izland labdarúgó Európa-bajnoki pótselejtező mérkőzés végén a Puskás Arénában 2020. november 12-én. A csapat 2-1-re győzött, ezzel története során negyedszer kijutott az Európa-bajnokságra

Története során negyedszer jutott ki Európa-bajnokságra a magyar labdarúgó-válogatott: az előző három alkalomból 1964-ben bronzérmet szerzett, 1972-ben negyedikként zárt, míg négy éve a nyolcaddöntőben búcsúzott.
Most először fordult elő, hogy a magyarok két egymást követő kontinensviadalra is kvalifikálták magukat.


A magyar labdarúgó-válogatott eddigi Európa-bajnoki szereplései:
1960, Franciaország: nem jutott ki
1964, Spanyolország: bronzérmes
1968, Olaszország: nem jutott ki
1972, Belgium: 4.
1976, Jugoszlávia: nem jutott ki
1980, Olaszország: nem jutott ki
1984, Franciaország: nem jutott ki
1988, NSZK: nem jutott ki
1992, Svédország: nem jutott ki
1996, Anglia: nem jutott ki
2000, Belgium és Hollandia: nem jutott ki
2004, Portugália: nem jutott ki
2008, Svájc és Ausztria: nem jutott ki
2012, Lengyelország és Ukrajna: nem jutott ki
2016, Franciaország: nyolcaddöntő

Korábban írtuk