Fotó: MTI/EPA
Kevin Magnussen, a Haas dán versenyzője a Forma-1-es autós gyorsasági világbajnokság Szaúdi Nagydíjának második szabadedzésén 2022. március 25-én
Hirdetés

A pénteki F1-es szabadedzés a tervezetthez képest 15 perccel később kezdődött, mert a felkelők több helyen, köztük a pályától 20 kilométerre található olajfinomítónál is támadást hajtottak végre.

Stefano Domenicali, a Forma-1 elnök-vezérigazgatója már pénteken közölte a csapatvezetőkkel és a versenyzőkkel, hogy a programon nem módosítanak, a Szaúdi Nagydíj résztvevőinek biztonsága garantált.

A szombati közleményben az F1 és a FIA azt írta: a húszik támadásai után minden érdekelt féllel, valamint a szaúdi kormánnyal és biztonsági erőkkel is megbeszéléseket folytattak, amelyeken „teljeskörű és részletes garanciát” kaptak arra, hogy „az esemény biztonságban van”.

Néhány órával később a Forma-1-es versenyzők érdekvédelmi szervezete (GPDA) szintén közleményt adott ki. A pilóták úgy fogalmaztak, a péntek „nehéz nap volt a számukra”.

„Nehéz volt maximálisan fókuszban lévő autóversenyzőnek maradni és félretenni azokat az emberi aggodalmakat, amelyek egy ilyen helyzetben természetesek” – írta a GPDA, miután a versenyzők több mint négy órán át, éjszakába nyúlóan egyeztettek a kialakult helyzetről. Az eszmecsere végül – a szaúdi kormányzati és a biztonsági erők által vállalt garanciák meghallgatása után – azzal zárult, hogy a mezőny vállalja a dzsiddai versenyzést.

„Azt reméljük, hogy az emberek majd a nagyszerű futam miatt emlékeznek vissza szívesen erre a Szaúdi Nagydíjra, nem pedig a szóban forgó incidens okán” – zárta közleményét a pilóták érdekvédelmi szervezete.

A Szaúdi Nagydíj időmérő edzését szombaton (ma) – közép-európai idő szerint – 18 órától rendezik, a futam vasárnap 19 órakor rajtol el.

Korábban írtuk