Elsőként vitorlázásban lehet indulási jogot szerezni a 2020-as tokiói olimpiára: Berecz Zsombor, Érdi Mária és társaik csütörtöktől Aarhusban szállnak vízre az összevont világbajnokságon, ahol 90 ország 1400 versenyzője indul.

Fotó: MTI (archív, illusztráció)

Fotó: MTI (archív, illusztráció)

A tíz olimpiai hajóosztályból hatban lesz magyar a vb-n: Érdi Mária (Laser Radial), Berecz Zsombor és Haidekker Elemér (Finndingi), Vadnai Benjamin és Vadnai Jonatán (Laser Standard), Gyapjas Balázs, Gyapjas Zsombor és Litkey Botond, Rácz Levente (470-es), Molnár Dávid, Virág Flóra (Nacra), valamint Sánta Bence (szörf) indul.

Közülük a legelőkelőbb helyen Érdi Mária áll a világranglistán, ő a harmadik. A riói olimpián 14., többszörös korosztályos világ- és Európa-bajnok vitorlázónak ennek megfelelően egyértelműen a kvótaszerzés a célja, de ezen túl az első ötben szeretne végezni – amint a szövetség honlapján nyilatkozta. Idei formáját tekintve erre jó esélye van, hiszen 2018-ban az összes versenyén az első ötben zárt, az Eb-n is ötödik lett. Laser Radialban 18 olimpiai indulási jog talál gazdára.

Berecz Zsombor számára szintén a tokiói részvétel kiharcolása a cél, ám az Eb-ezüstérmes vitorlázó két szempontból is nehéz helyzetben van: kéztörése miatt három hónap kimaradt a felkészüléséből, másrészt ebben a hajóosztályban csak nyolc kvótát osztanak, Tokióban mindössze 19 finndignis indulhat. A 32 éves versenyző így elsősorban rutinjára támaszkodhat, hogy 2020-ban negyedik olimpiáján is rajthoz állhasson. 

Rajtuk kívül Vadnai Benjamin vett részt a riói ötkarikás játékokon. Öccsével ketten küzdenek a tokiói repülőjegyért, a vb-n ehhez az első 14-ben kell végezni. A vb mezőnye 163 (!) fős lesz.    

Az elmúlt két évben sokat lépett előre a Gyapjas-testvérpár, amely júliusban junior Eb-ezüsttel jelezte jó formáját. Ám Aarhusban mindössze nyolc kvótát lehet szerezni a 470-eseknél, így valószínűleg az éremversenybe kell jutni az olimpiai részvételhez.

Összességében a tokiói vitorlás helyek 40 százaléka elkel a vb-n, egy hajóosztályban egy ország csak egy kvótát szerezhet.