Komoly mezőnyben kell megvédenie címét Márton Anitának és Anita Wlodarczyknak a 8. Gyulai István Memorial – Atlétikai Magyar Nagydíjon.
 


Fotó: MTI, archív, illusztráció

Az esemény szerdai hírlevele szerint a világ legjobb Anitái lépnek dobókörbe Székesfehérváron.
    
A magyar atlétika első világbajnoka, a birminghami fedettpályás vb-n aranyérmes Márton Anita legnagyobb ellenfele női súlylökésben a világbajnok, Eb-címvédő német Christina Schwanitz lesz, aki 15 hónappal a szülés után kezdett el versenyezni, és idén már övé a legjobb európai eredmény 19,39 méterrel. Szintén esélyes a fehérorosz Julia Leancsuk, aki kétszeres fedett Eb-ezüstérmes.
    
Eljön Fehérvárra az olimpiai 6. brazil Geisa Arcanjo, a fedett vb-n 7. kubai Yaniuvis López, a vb-6. kanadai Brittany Crew, valamint a 19,48-as egyéni csúccsal rendelkező trinidadi Cleopatra Borel. 
    
A magyar színeket Márton Anita mellett a Zalaszám-ZAC sokszoros korosztályos bajnoka, Veiland Violetta képviseli, aki így világsztárok társaságában mérettetheti meg magát.
    
A 2012-es londoni olimpia óta veretlen a női kalapácsvetés világcsúcstartója, Anita Wlodarczyk. A lengyel atléta az első – és eddig az egyetlen – 80 méter felett dobó hölgy, Rió olimpiai bajnoka, háromszoros világ- és Európa-bajnok, s eddig hatszor javította meg a világrekordot, négyszer nyerte meg a Gyulai Memorialt, 78.10 méterrel tartja a versenycsúcsot.
    
Kihívói között lesz a tavalyi, londoni vb ezüst- és bronzérmese, a kínai Cseng Vang és a lengyel Malwina Kopron. A mezőnyt erősíti az amerikai Gwen Berry (76,77 méter a legjobbja), az Universiade-győztes azeri Hanna Szkidan és a vb-7. cseh Katerina Safrankova is. 
    
Magyar részről a 21 éves, junior vb- és Eb-második Gyurátz Réka indul, aki 71,27-es egyéni csúcsához már idén is közel jár, hiszen 71,11-et dobott.