Fotó: MTI/Illyés Tibor
A Groupama-FDJ csapat tagjai a Budapestről rajtoló Giro d'Italia országúti kerékpáros körverseny csapatbemutatóján a Hősök terén 2022. május 4-én

A grandiózus nyitóeseményre mintegy háromezer néző látogatott ki, közülük sokan az olasz körverseny jellegzetes színét viselték. A téren már álltak a különböző szponzorok, árusok sátrai, egy órával a kezdés előtt rózsaszínbe öltözött táncosok szórakoztatták a gyülekező tömeget, amelyben itt-ott a magyar zászló is feltűnt.

Hirdetés

Az EOLO-Kometa kapta az első nagy tapsot a színpadra feltekerő csapatok közül, az első igazi ováció pedig az istálló Grand Tour-újonca, Fetter Erik felbukkanásakor hangzott fel. Hasonlóképpen üdvözölte a tömeg az ugyancsak debütáló Peák Barnabást (Intermarché-Wanty-Gobert Matériaux), az igazi hangrobbanás pedig a Groupama-FDJ összetett menőjét, a tavaly a rózsaszín trikót három napig viselő Valter Attilát köszöntötte.

„Élvezzük ezt a gyönyörű három napot” – kérte Valter a szurkolóktól, akik szűnni nem akaró „Atti, Atti!” kiabálásokkal éltették a jelenlegi legeredményesebb magyar férfi kerékpárost. A közönségtől eredményeihez méltó tapsot kapott a sprinterkirály brit Mark Cavendish is.

Magyar népzenei hagyományokat felidéző táncos produkció után a 31. Grand Tourján induló, az idény végén visszavonuló spanyol Alejandro Valverde váltott ki üdvrivalgást, nagy tapsot kapott a friss pilisi edzéseredményei alapján a nyitóetap visegrádi befutóján a legnagyobb esélyesnek számító holland Mathieu van der Poel és a kétszeres győztes olasz Vincenzo Nibali, a „messinai cápa”. Az utolsóként pódiumra tekerő csapat, az Ineos Grenadiers kapitánya, az olimpiai bajnokként aranyszínű kerékpárral érkező, 2019-ben Giro-első ecuadori Richard Carapaz is komoly éljenzést kapott.

A bő másfél órás műsor utolsó részében előbb a versenyben érintett nemzetek zászlóit „táncoltatták meg” a színpadon – természetesen feltűnt a piros-fehér-zöld lobogó is -, majd konfettieső köszöntötte a „végtelen trófeát”, a Trofeo Senza Finét, amelyért elindul majd a három hétig tartó küzdelem pénteken, éppen a Hősök teréről.

A csapatbemutatót a Margaret Island fellépése zárta.

Korábban írtuk