Magyarországot eddigi olimpiai eredményei feljogosítják a 2024-es pályázatra, a Nemzetközi Olimpiai Bizottság Agenda 2020 programja pedig bátorítja, hogy megtegye – mondta Áder János pénteken Rio de Janeiróban a Magyar Ház nyitóünnepségén.A köztársasági elnök emlékeztetett rá, hogy „mi magyarok a kezdetektől ott voltunk”, Magyarország részt vett az olimpiai mozgalom megalapításában és két kivételtől eltekintve minden ötkarikás játékon indult. Úgy fogalmazott, a 168 arany-, 148 ezüst- és 170 bronzéremmel Magyarország méretét és lakosságát tekintve a harmadik legsikeresebb nemzet. Külön kiemelte az úszó Egerszegi Krisztina teljesítményét, aki egyedüliként öt egyéni számban nyert aranyérmet és a vívó Gerevich Aladárt, akinek első és utolsó, hetedik ötkarikás elsősége között 28 év telt el.


„Magyarország mellett szól a hagyomány és az eredmények, s az, hogy a tíz legsikeresebb éremszerző ország közül egyedüliként nem volt még házigazda” – tette hozzá az államfő.

„Szándékunk komoly, ezért hoztuk létre a Magyar Házat, amely fórum, kiállítótér és kapu. Összeköti a múltat és a jövőt”.
    
„Hajrá magyarok!” – zárta beszédét Áder János, aki nagyszerű magyar sikereket hozó olimpiát kívánt a szurkolóknak és a sportolóknak.
    
Borkai Zsolt, a Magyar Olimpiai Bizottság elnöke elmondta, Magyarország, bár eredményei predesztinálták volna, először nyitott Magyar Házat olimpián.
    
„Nemcsak egy olimpiára készülünk most, hanem 2024-re is” – mondta a sportvezető jelezve, Budapest felkészült a sikeres pályázatra. Hozzátette: nagy a várakozás a riói játékon szereplő 160 magyar sportolóval szemben, akik reményei szerint tisztes helytállással és sok-sok éremmel fogják elkápráztatni a szurkolókat.
    
Fürjes Balázs, a Budapest 2024 pályázat elnöke szerint Budapest mellett szól az is, hogy a közép-európai régió még nem adott otthont ötkarikás játékoknak, valamint az, hogy a magyar főváros már sok sikeres nagy világversenyt rendezett.
    
„Budapest új városként új színt hozna az olimpiai mozgalomba, s készen áll, hogy fogadja a sportolókat és szurkolókat” – jelentette ki Fürjes.
    
A Magyar Ház – amelyben az olimpiai sikereket és a 2024-es budapesti pályázatot bemutató interaktív tárlat is látható – a Lagua Rodrigo de Freitas tó partján egy lovas klubban található, ahonnan kilátás nyílik a Megváltó Krisztus-szoborra, azaz Rio egyik jelképére.
    
A Magyar Olimpiai Bizottság első alkalommal nyitott nemzeti házat ötkarikás játékokon. Magyarország 168 aranyéremmel a nyolcadik az olimpiai rangsorban, az első tíz ország legtöbbje korábban is saját épületben fogadta a vendégeket. Összehasonlításképpen: Hollandia az utóbbi 24, Szlovákia az utóbbi 20 évben téli és nyári olimpián mindig rendelkezett nemzeti házzal. Rióban több mint 50 különböző tematikájú ház várja a látogatókat.
    
A Magyar Ház nyitott a szurkolók számára is, akik magyar nyelvű közvetítéssel nézhetik a versenyeket és több alkalommal külön ünnepségen találkozhatnak a sportolókkal.
    
Az épület fontos találkozópontként szolgál a Nemzetközi Olimpiai Bizottság (NOB) tagjai, az olimpiai család hazai és nemzetközi döntéshozó és az olimpiához kapcsolódó szervezetek képviselői számára.
    
Orbán Viktor miniszterelnök augusztus 19-én Thomas Bach NOB-elnökkel látogat el a Magyar Házba.

MTI, fotó: MOB.hu