Hirdetés

Műfüves labdarúgó pályája lelátóval, kosárlabda aréna, három multifunkciós sportpálya, kondipark, Terep Ügyességi park mászófallal, pumptrack pályával, valamint tizenhárom sakkasztal, négy ping-pong asztal és két Teqball asztal is átadásra került az akadálymentes Városligeti Sportcentrumban.

A Liget Budapest Projekt újabb család-, gyermek-, és sportbarát fejlesztése tesztüzemi nyitvatartás keretében várja a látogatókat szeptember 3-tól – emelte ki a Városliget Zrt. vezérigazgatója. Gyorgyevics Benedek elmondta: a park délkeleti részén, az Ajtósi Dürer sor – Dózsa György út kereszteződésénél kialakított 36.000 m²-es komplex sportközpont könnyen megközelíthető, területén pedig gyönyörűen újjávarázsolt zöld környezetben több, mint egy tucat sportágban próbálhatják ki magukat a látogatók. A sportolók a legmodernebb és legbiztonságosabb körülmények között hódolhatnak szenvedélyüknek a Ligetben, a kényelmüket női, férfi és akadálymentesített öltözők, illetve ivókutak, kerékpártárolók szolgálják.

Mint ismeretes, a Fővárosi Önkormányzat által ez év februárjában elrendelt és zöldfejlesztési stopot eredményező változtatási tilalmat az Országgyűlés törvényi úton feloldotta, így megújulhatott a három és fél hektáros terület teljes zöldfelülete is, amely 60 új lombos fával és több ezer cserjével, évelővel gazdagodott – tette hozzá a Városliget Zrt. vezérigazgatója.

A Városliget születése óta inspirálja és befogadja a sport szerelmeseit, rekreációs szempontból igen fontos szerepet tölt be a környező kerületekben élők számára, éppen ezért a Liget Budapest Projekt megvalósítása során kiemelt figyelmet fordítanak az egészséges életmódra ösztönző sportolási és kültéri játszó funkciók erősítésére, bővítésére. A rendkívül népszerű Ifjúsági Sportpályák 2018-as átadását követően ennek legfontosabb állomása az Ajtósi Dürer sor – Dózsa György út szomszédságában kialakított új Városliget Sportcentrum, amelyet szeptember 2-ától vehet birtokba a közönség – jelentette be Gyorgyevics Benedek, a Liget Budapest Projekt megvalósításáért felelős Városliget Zrt. vezérigazgatója.

Korábban írtuk

A Liget új, legsportosabb fejlesztési üteme több mint három és fél hektáron, 36.000 m²-es területen kapott helyet, ahol több, mint egy tucat sportág (két bérelhető sportpálya kivételével) ingyenes kipróbálásra van lehetőség. Az új sportcentrumban két foglalható, kivilágított sportpálya is létrejött: a Városligeti Miniaréna Budapest új, egyik legmodernebb kivilágítható kézilabda pálya méretű műfüves labdarúgó pályája, melynek különlegessége, hogy fedett cserepadokkal, lelátóval, illetve digitális eredményjelző táblával is ellátták. A Kosárlabda Miniaréna pedig az amatőr és profi kosarasok egyik kedvenc helye lesz, a szabványos méretű kosárpálya gumi burkolatú és 4,2 méter magas védőhálóval rendelkezik. A bérelhető sportpályákat a Liget Budapest Projekt honlapján lehet lefoglalni, kedvező áron. Ezek a pályák délelőttönként a környéken lévő oktatási intézmények, így a Szent István Gimnázium, a Radnóti Gimnázium és a Városligeti Kéttannyelvű Iskola tanulói számára ingyen állnak rendelkezésére. Mindezek mellett három kisebb, ingyenesen használható multifunkcionális sportpályát is kialakítottak a területen, melyeken focizni, kosárlabdázni, röplabdázni, tollaslabdázni és lábteniszezni lehet.

„A Városligeti Sportcentrum kialakítása során különös hangsúlyt fektettünk arra, hogy az egyenlő hozzáférés jegyében valamennyi új pályát, sporteszközt és szolgáltatást úgy alakítsunk ki, hogy azokat a mozgássérültek és fogyatékkal élők is biztonsággal igénybe tudják venni.” – hívta fel a figyelmet a Városliget Zrt. vezérigazgatója, majd a további újdonságokról is beszámolt: „Igyekeztünk a városligeti hagyományokból is minél többet visszahozni, hiszen például évszázados múltra tekint vissza itt a szabadtéri sakk – elég csak a legendás hírű Ligeti sakk-körre gondolni –, ezért a területen 13 sakkasztalt helyeztünk el, melyek egy részét kerekesszékkel is lehet használni. Szintén a városligeti sport tradíciókat idézi az a 4 db ping-pong asztal is, melyet a sportág szerelmesei használhatnak a területen” – mondta el Gyorgyevics Benedek.

A Városliget Sportcentrumban egy több elemből álló kondiparkot is kialakítottak, mely speciális eszközeivel a kezdő felhasználók és a professzionális street workout versenyzők számára is megfelelő nehézségű gyakorlatok elvégzésére biztosít lehetőséget. Mindezek mellett a világszerte egyre nagyobb népszerűségnek örvendő magyar találmányból, a Teqballból is két darabot elhelyeztek a centrumban. A sportolók kényelmét női, férfi és akadálymentesített öltözők, illetve ivókutak, kerékpártárolók szolgálják.

A különleges sportokat kedvelőknek is számos lehetőséget nyújt a Városligeti Sportcentrum, kifejezetten nekik készült a Terep Ügyességi park, mely domborzati adottságai révén egy egyedi, organikus formavilágú mászófallal, és rollerezésre, görkorcsolyázásra, BMX-ezésre tervezett izgalmas pályákkal várja a sportolókat. A Terep Ügyességi park különlegessége a Pumptrack, ami egy hullámokkal és kanyarokkal teletűzdelt kerékpáros ügyességi pálya, mely a biciklisek számára kifejezetten izgalmas lesz.

„Már a Városliget Sportcentrum tervezési fázisában is folyamatosan egyeztettünk a Ligetbe járó sportolókat képviselő szervezetekkel annak érdekében, hogy valóban a használók igényei szerint alakítsuk az új sportpályákat és eszközöket, a lehető legjobb minőségben. Itt azonban nem álltunk meg, hiszen nagyon fontosnak tartottuk, hogy a végeredmény is tükrözze a tervezésnél elhangzottakat, ezért megkértük az érintett célcsoportokat, hogy az elkészült sportparkot még a nyitás előtt – a Liget Budapest Projekt korábban átadott parkfejlesztéseihez hasonlóan – alaposan teszteljék le. A tapasztalataik és részletes visszajelzéseik alapján pedig elvégezzük a szükséges finomhangolásokat.” – mondta el a vezérigazgató.

A Városligeti Sportcentrum tesztelésében többek között közreműködtek a Rippel fivérek, és akadémiájuk növendékei, Szász Kitti négyszeres freestyle-foci-világbajnok, a Face Team Akrobatikus Sportszínház kosárlabda show-jának tagjai, Blázsovics Ádám és Bányik Csaba Teqball világbajnokok, illetve a fejlesztés akadálymentes elemeit a Fogyatékosok Országos Diák-, Verseny- és Szabadidősport Szövetségének (FODISZ) tagjai véleményezték.

Az új sportcentrum megnyitását követően tovább folytatódik a Városliget parkfejlesztésének második üteme, idén ősszel további család- gyermek- és sportbarát fejlesztések várják majd a látogatókat. Elkészül a két kilométer hosszú, kivilágított futókör, egy újabb kutyás élménypark, a hangulatos, új városligeti promenád Ajtósi Dürer sor – Damjanich utca közötti szakasza és megújul a Kis Botanikus kert is a parkban. Tekintettel arra, hogy az Országgyűlés törvényi úton feloldotta a Fővárosi Önkormányzat által elrendelt és zöldfejlesztési stopot eredményező városligeti változtatási tilalmat, ennek köszönhetően a mostani parkfejlesztési ütemben 93.000 m²-nyi zöldfelület újulhat meg és több mint 200 lombos fát is elültetnek.