Húszperces előadással és filmvetítéssel mutatkozik be Budapest 2024-es olimpiai pályázata kedden, Dohában, a Nemzeti Olimpiai Bizottságok Szövetségének (ANOC) közgyűlésén.

A prezentációra annak nyomán kerül sor, hogy az ANOC meghívta a kandidáló városokat, hogy a közgyűlésen bemutathassák pályázatukat a résztvevő nemzeti olimpiai bizottságok, nemzetközi sportszövetségi vezetők és az olimpiai média képviselői előtt.

Az előadásokat mintegy 500-600-an fogják megtekinteni, először Los Angeles, majd Budapest, végül pedig Párizs mutathatja be elképzeléseit a 2024-es játékok megrendezéséről.

Fotó: Somfai Sándor/Demokrata

A magyar pályázatról Fürjes Balázs, a Budapest 2024 pályázat vezetője, Mizsér Attila, a Budapest 2024 sportigazgatója, Szalay-Bobrovniczky Alexandra főpolgármester-helyettes, Borkai Zsolt, a Magyar Olimpiai Bizottság (MOB) elnöke, valamint Szilágyi Áron, kétszeres olimpiai bajnok és Arlóy Zsófia paralimpikon tart előadást.

A Budapest 2024 az MTI-hez eljuttatott közleményében kiemelte: „Az esemény kivételes alkalom a magyar pályázat reprezentációjára, valamint a kapcsolatépítésre a Nemzetközi Olimpiai Bizottság tagjaival és az olimpiai mozgalom további befolyásos képviselőivel. A rendezvényen várhatóan mintegy 40 NOB-tag vesz részt.”

Az ANOC közgyűlése után a pályázó városoknak még három alkalommal lesz lehetőségük részletes prezentációban bemutatni az elképzeléseiket: a Nemzetközi Olimpiai Bizottság (NOB) értékelő bizottságának jövő májusi látogatásakor, a júliusi, lausanne-i technikai prezentáción, valamint szeptemberben, a limai helyszínkijelölő kongresszuson.

Az ANOC közgyűlésén való részvétel különleges lehetőség arra, hogy a pályázók megismertessék elképzeléseiket a NOB-tagokkal, akik nem látogathatják meg a pályázó városokat.

Az ANOC most 206, a NOB által elismert szervezetet foglal magába, köztük a MOB-ot is. A szövetség elnöke 2012 óta a kuvaiti Ahmed al-Fahad al-Ahmed al-Sabah sejk, főtitkára pedig a svéd Gunilla Lindberg, s ők mindketten a NOB tagjai is egyben. Az ANOC közgyűlésére évente kerül sor, ezen a szervezet kontinentális szövetségei, illetve a szervezet tanácsa és 9 bizottsága is ülésezik.

MTI