Fotó: MTI/EPA
Daniel Ricciardo, a McLaren ausztrál versenyzője a dzsiddai utcai versenypályán 2022. március 25-én
Hirdetés

Az Irán támogatását élvező, síita felkelők saját bevallásuk szerint energialétesítményeket vettek célba. A Saudi Aramco nevű szaúdi állami olajvállalat arról számolt be, hogy a dzsiddai elosztóközpontban két tartályt ért találat, de személyi sérülés nem történt. A város fölé fekete füstoszlop emelkedett, és a tűz fénye a versenypályáról is látható volt.

A szaúdi energiaügyi minisztérium Iránt kárhoztatta amiért Teherán továbbra is ballisztikus rakétákkal és korszerű drónokkal fegyverzi fel a jemeni felkelőket. Irán mindezt tagadja.

Stefano Domenicali, a Formula-1 főnöke egy forrás szerint arról tájékoztatta a csapatokat, hogy a szaúdi nagydíjat az eredeti tervek szerint megtartják.

A jemeni húszik ellen harcoló, szaúdi vezetésű arab koalíció szombat hajnalban bejelentette, hogy katonai műveletet indított Jemenben olajlétesítményei és a „globális energiaforrások” védelme érdekében. A koalíció szerint a húsziknak „viselniük kell tetteik következményeit”. A szaúdi állami média jelentése szerint a koalíció felszólította a civil lakosságot, hogy tartsa magát távol olajlétesítményektől a jemeni Hodeida tartományban. Szemtanúk szerint a koílció harci gépei a hodeidai kikötő környékét támadják.

Szaúd-Arábia arab szövetségeseivel együtt 2015-ben avatkozott be a jemeni polgárháborúba a nemzetközileg elismert kormány oldalán, miután a húszik lerohanták a fővárost, és elüldözték az országból a kabinetet, amely most Szaúd-Arábiában működik.

Korábban írtuk