Fotó: ShutterStock.com (illusztráció)
Hirdetés

„Japán sok erőforrást fektetett be az olimpiába, de mi azt támogatjuk, hogy az emberi élet az első” – mondta Vanja Udovicic szerb ifjúsági és sportminiszter.

Zlatko Matesa, a horvát ötkarikás testület elnöke szerint lehetetlen folytatni az előkészületeket a jelenlegi körülmények között.

„Senki sem akarja, hogy a játékokat elhalasszák, de azt hiszem, közel állunk egy ilyen forgatókönyvhez. Úgy tűnik, ez az egyetlen lehetőség. A sport leállt egész Európában és senki sem tudja, mikor fog folytatódni” – fogalmazott Matesa. Hozzátette: a versenyzés lehetetlenné vált, ezért úgy gondolja, képtelenség, hogy a tervek szerint menjen minden tovább. Véleménye szerint néhány hónappal el kellene halasztani a tokiói olimpiát.

A gátfutó és bobos Lolo Jones, az Egyesült Államok egyik legnépszerűbb sportolója reméli, a Nemzetközi Olimpiai Bizottság (NOB) meghozza a döntést a halasztásról.

„Ha olimpikonként az a feladatunk, hogy inspiráljuk a társadalmat, hogy éjünk egészségesen, akkor most ellentmondásba keverednénk, ha edzenénk, amikor kerülni kell a nyilvános helyeket, az edzőtermeket, a sportpályákat és uszodákat. Néhányan mégis ezt teszik közülünk, mert a NOB azt mondja, hogy álljunk készen és folytassuk az edzéseket” – mondta a 60 méter gáton kétszeres fedettpályás világbajnok sportoló.

Chad le Clos, a dél-afrikaiak olimpiai és világbajnok úszója ugyancsak arra panaszkodott, hogy képtelen edzéseket végezni. Először Olaszországba tervezett edzőtábort, de ezt a koronavírus-járvány miatt törölték, ezért átutazott Törökországba, ahol szintén lehetetlenné vált a maradása, így hazautazott Fokvárosba.

„Nincs edzőm, nincs edzőpartnerem, ha itt is bezárják a sportlétesítményeket, akkor nincs B tervem. Félelmetes. Beszéltem például a kanadai Penny Oleksiakkal, ő már húsz napja nem tudott úszni” – árulta el Le Clos, akinek ugyan kétségei vannak a tekintetben, hogy megtartható-e a kiírt időpontban az olimpia, de úgy véli, a sportolók képesek koncentráltak maradni.

Nem az előre eltervezett Las Vegas-i helyszínen, hanem egy televíziós stúdióban tarthatják meg a profi amerikaifutball-ligában (NFL) az amatőr játékosok börzéjét, a draftot.

A liga illetékesei hétfőn jelentették be, hogy a koronavírus-járvány terjedésének ellenére megrendezik a hatalmas érdeklődésre számot tartó draftot, azonban minden hozzá kapcsolódó nyilvános eseményt törölnek, és Las Vegasból lesz majd televíziós közvetítés.

A Los Angeles Times úgy értesült, hogy az NFL berendez egy központi televíziós stúdiót, és a klubok – hogy a vezetőknek ne kelljen utazniuk – saját központjukból jelentkeznek be.

A draftot április 23-25-én tartják.