Fotó: Fradi.hu
Hirdetés

Sztanyiszlav Csercseszov együttese Dublinban elsősorban a megnyugtató előnyének megőrzésére törekedett, s bár a 89. percben kapott góllal elveszítette a meccset, így is sorozatban negyedszer szerepelhet valamelyik európai kupasorozat főtábláján.

Az FTC egymást követő második évben játszhat az Európa-liga csoportkörében, az elmúlt négy idényt tekintve harmadszor, egyszer, 2020-ban ugyanis a Bajnokok Ligája főtábláján volt érdekelt.

A csoportkör sorsolását pénteken 13 órakor rendezik Isztambulban, a döntőre pedig május 31-én, a Puskás Arénában kerül majd sor.


Európa-liga-selejtező, 4. (utolsó) forduló, visszavágó:
Shamrock Rovers (ír)-Ferencváros 1-0 (0-0)
Dublin, 7136 néző, v: Francois Letexier (francia)
gólszerző: Lyons (89.)
továbbjutott: a Ferencváros, 4-1-es összesítéssel.

Shamrock Rovers: Mannus – Gannon, Hoare, Grace – Finn (Lyons, 64.), O’Neill, Towell (Byrne, 72.), Ferizaj (Tetteh, 71.), Kavanagh (Watts, 72.) – Farrugia, Emakhu (Greene, 64.)
Ferencváros: Bogdán – Wingo, Kovacevic, Knoester, Civic – Esiti (Vécsei, 57.), Laidouni – Auzqui (Marquinhos, 57.), Tokmac Nguen (Mercier, 71.), Traoré (Lisztes, 78.) – R. Mmaee (Boli, 71.)

A várakozásoknak megfelelően csendesen csordogált le a mérkőzés első félideje, a Ferencváros ugyanis négygólos előnyének birtokában nyugodtan futballozott, míg a hazaiak ugyan próbálkoztak becsülettel, de nem tudtak komolyan veszélyeztetni. Közvetlenül a szünet előtt Ryan Mmaee szerezhetett volna vezetést az FTC-nek, fejesét azonban bravúrral védte a Shamrock kapusa.

Fordulás után viszonylag hamar felpörgött a mérkőzés, volt gólszerzési lehetősége a hazaiaknak és a vendégeknek is, ám mindkét kapus a helyén volt ezeknél a szituációknál. A néhány percig tartó lendületesebb futball után újfent csökkent kissé az iram és a színvonal is, miközben az edzők cserékkel próbáltak meg frissíteni a csapatokon.

A Fradi egyik becserélt játékosa a 2005-ös születésű Lisztes Krisztián volt, akinek édesapja szintén 17 évesen játszotta első mérkőzését a Ferencváros felnőtt csapatában

Korábban írtuk

A hajrában a Rovers több alkalommal veszélyeztetett, a nyomás pedig az utolsó percben góllá érett, a csereként beállt Lyons fejesből elért találatával.

A Shamrock összességében megérdemelten nyerte meg a visszavágót, a Ferencváros főtáblára kerülése ugyanakkor nem forgott veszélyben, és teljesen megérdemelt is, hisz a magyar együttes az első meccsen akár hat-nyolc góllal is nyerhetett volna a játék képe és a helyzetek alapján.

A Ferencváros révén tizedszer jutott magyar labdarúgócsapat csoportkörbe európai kupasorozatban, a zöld-fehéreknek hatodszor sikerült ez a bravúr.

Az viszont először fordult elő, hogy egymás után öt idényben van magyar együttes a főtáblán, ugyanis 2018-ban a Fehérvár – még Vidi FC néven -, 2019 és 2021 után pedig idén az FTC jutott bajnokként az Európa-liga csoportkörébe, míg 2020-ban a zöld-fehérek a BL-főtáblájára meneteltek.

Szintén történelmi, hogy a Ferencváros egymást követő négy idényben csoportkörös, korábban ez egyetlen magyar csapatnak sem sikerült.

Csoportkörbe jutott magyar csapatok:

Ferencváros (1995, Bajnokok Ligája)

Ferencváros (2004, UEFA Kupa)

Debreceni VSC (2009, Bajnokok Ligája)

Debreceni VSC (2010, Európa-liga)

Videoton FC (2012, Európa-liga)

MOL Vidi FC (2018, Európa-liga)

Ferencváros (2019, Európa-liga)

Ferencváros (2020, Bajnokok Ligája)

Ferencváros (2021, Európa-liga)

Ferencváros (2022, Európa-liga)