A húsz indulót négy csoportba sorolták, mindegyikből az első és második helyezett, valamint a két legjobb harmadik került az elődöntőbe.

Hirdetés

Az 500 méteren hetedik, a világkupában ezen a távon 17. Jászapáti nehéz futamba került a korábbi világcsúcstartó, olimpiai és világbajnok dél-koreai Csoj Min Dzsonggal, a női váltóval világbajnok holland Selma Poutsmával, a vk-2. amerikai Kristen Santosszal és a vb-bronzérmes kanadai Alyson Charlesszal.

Jászapáti a rajt után rövid ideig tartotta a negyedik helyet, majd visszacsúszott ötödiknek. A hajrában előbb Charles-t, majd Poutsmát is megelőzte, így feljött harmadiknak, az 1:28.786 perces ideje pedig azt jelentette, hogy éppen befért az elődöntőbe.

A hollandok világsztárja, a címvédő Suzanne Schulting 1:26.514 perccel világcsúcsot ért el a negyeddöntőben. A régit 1:26.661 perccel a dél-koreai Sim Szuk Hi tartotta 2012. október 21-e óta.

Kónya Zsófia a pénteki selejtezőben kiesett.

Liu Shaolin Sándor, Liu Shaoang és Krueger John-Henry először az 500 méter selejtezőjében érdekelt – ebben a számban a negyed- és az elődöntőt, valamint a finálét majd vasárnap rendezik -, aztán a címvédő férfi váltóval az elődöntőben szerepelnek. Négy éve utóbbi számban szerezte meg Magyarország története első téli olimpiai bajnok címét. A staféta fináléját szerdán rendezik.

Korábban írtuk