Fotó: Soós Dániel
Magyarország 9 érmet – 2 arany, 2 ezüst, 5 bronz – szerzett a hazai birkózó-Európa- bajnokságon, és ezzel az ötödik helyen végzett. Aranyérmes Muszukajev Iszmail és Fritsch Róbert, ezüstérmes Bajcajev Vlagyiszlav és Váncza István, bronzérmes Nagy Bernadett, Dollák Tamara, Ligeti Dániel, Lévai Tamás és Vitek Dáriusz
Hirdetés

Ha a megfiatalított válogatott kifejezést halljuk, nem feltétlen a sikeresség juthat egyből eszünkbe, hanem leginkább a jövő reménységeire gondolhatunk, vagyis azokra a sportolókra, akik koruk miatt még éppen csak bontogatják szárnyaikat a felnőttmezőnyben. Ha egy eredményes korosztály befejezi aktív pályafutását, ritkán megy zökkenőmentesen az átállás, előfordul, hogy éveket kell várni, amíg világeseményeken bizonyít egy-egy ifjú titán. A birkózásban pedig olyan klasszisok vonultak vissza a tokiói olimpia után, mint az olimpiai, világ- és Európa-bajnok Lőrincz Tamás és testvére, az olimpiai és világbajnoki ezüstérmes, Európa-bajnok Viktor. A 31 esztendős, fiatalabb Lőrincz a párizsi olimpián már inkább edzőként bizonyítana. De befejezte pályafutását a világbajnok Kiss Balázs és Korpási Bálint, a nőknél a világbajnok Sastin Marianna és az Európa-bajnok Barka Emese is. Az elmúlt évtized meghatározó birkózói mondtak búcsút a szőnyegnek, a sportágtól azonban nem távolodnak el.

Talán nem véletlen, hogy a hazai Európa-bajnokság szlogenjének a „Hősök voltak – hősök lesznek” mondatot választották, utalva a múlt sikereire és bízva a jövő reménységeiben. Az új generáció viszont úgy döntött, átírja a szlogent, és a jövőt inkább a jelenre cseréli. A korábbi világ- és Európa-bajnok, a szövetség szakmai igazgatója, Bácsi Péter azon kijelentése, hogy mindegyik szakágtól érmeket vár, azért sejtetett valamit, a valóság azonban minden képzeletet felülmúlt.

– A felnőtt-kontinenstorna előtti U23-as Eb-n már hatalmas sikert arattak a fiatalok, a tíz érem már jelezte, hogy lehet okunk bizakodásra. Előzetesen öt éremmel számoltam, álmodni se mertem volna, hogy majdnem a dupláját, kilencet szereznek majd a versenyzők, aranyra meg csak félve gondoltunk. Egy hazai világesemény bármennyire is kiválóan szervezett, és lehet a közönség is fantasztikus, mégis maradna bennünk hiány­érzet a legfényesebb medál nélkül. Hatalmas siker, hogy a két győzelem után kétszer hallhattuk a Himnuszt. Minden várakozásunkat felülmúlta – mondta a Demokratának Bácsi Péter.

A két arany keretbe foglalta az Európa-bajnokságot, az elsőt egyből az elején, szabadfogásban Muszukajev Iszmail nyerte meg. A honosított sportoló köszönetet mondott hazánknak a győzelme után, úgy fogalmazott, hosszú út áll mögötte, rengeteg akadályt kellett legyőznie és hálás Magyarországnak, amiért lehetősége nyílt valóra váltani az álmát.

Korábban írtuk

Az Eb záró napján a kötöttfogású Fritsch Róbert tiszteletére szólt a Himnusz, aki a döntő után bevallotta, az arany­éremért jött, amit – ahogy fogalmazott – gigászi csatában ért el.

Ligeti Dániel nyolc év után, sérülten küzdve szerzett újra érmet. Dollák Tamara az U23-as Európa-bajnokság után, első felnőtt-világeseményén dobogóra állhatott, három héten belül két bronzérmet szerzett a kontinenstornákon. Nagy Bernadett megnyerte a márciusi utánpótlás-Eb-t, és szintén sikeresen mutatkozott be a felnőttek között, bronzérmes lett. A két arany mellett két ezüst- és öt bronzérmet gyűjtött be a magyar válogatott a hazai rendezésű kontinenstornán, vagyis berobban a jövő válogatottja.

– Ha röviden akarnék válaszolni, azt mondanám, a kemény munka biztosítja a birkózósportban a folytonosságot. De a másik fontos tényező, hogy a válogatott edzői a fiatalabb korosztályt tudatosan próbálják beépíteni a felnőttválogatottba; akik most az Európa-bajnokságon a kötöttfogásban szerepeltek, azokkal még együtt birkóztam. Ezek a fiatalok rajtunk nevelkedtek, jól ismerjük a képességeiket – felelte Bácsi Péter arra a felvetésre, mi lehet az oka annak, hogy a birkózásban folyamatos az eredményesség, hiába a generációváltás.

A szakmai igazgató meg is jegyezte magának akkor azokat a tehetséges a fia­talokat, akikkel aktív pályafutása alatt együtt birkózott, és most már a felnőttválogatott tagjai lehetnek.

– Nyilván a saját súlycsoportomhoz közel állókról beszélhetek leginkább, Szilvássy Erikről vagy Takács Istvánról. Utóbbi például a 2018-as hazai világbajnokságon segítette a bemelegítésemet, a ráhangolódást, felkészülést a versenyre. De említhetném a Lévai testvéreket is, Tamás harmadik lett most az Európa-bajnokságon. Váncza István utánpótlás-világversenyeken már nyert érmet, és most a felnőttek között ezüstérmes lett a kontinenstornán, és biztos vagyok benne, lesz még fényesebb is az a medál. Azt hiszem, az egész csapatról elmondható, ezek a fiatalok korábban letették már a névjegyüket, engem ezért sem ért váratlanul a mostani sikerük. Örülök, hogy beérett az új generáció. Hiszem, hogy tovább tudják vinni ugyanazt az eredményességet, amihez az évek alatt hozzászoktunk, ezért bizakodó vagyok a jövővel kapcsolatban.

A szakmai igazgató szavainak alátámasztására talán pont a 23 esztendős Lévai Tamás nyilatkozatát érdemes kiemelni: „Az egész eddigi életem benne van ebben a bronzéremben.”

Nem lehet ugyanakkor figyelmen kívül hagyni, hogy a háború miatt két birkózó-nagyhatalom is távol maradt a kontinenstornától. Bácsi Péter szerint néhol átírhatták volna az eredményeket, de a sikereket nem lehet elvitatni a magyar csapattól.

– Azok a nemzetek, amelyek nem lehettek itt, főleg szabadfogásban hozhattak volna jelentősebb változást. De ha azt nézzük, hogy a kötöttfogás döntőjében Fritsch Róbert a címvédőt győzte le, akkor nem kell magyarázni az eredményeket. Nem csökkenti a sikert és a teljesítményt, hogy a háború miatt távol maradók miatt nem lehetett teljes a mezőny. A fiatalok most még felnőtt-pályafutásuk elején járnak, szárnyakat adhat nekik, hogy hazai világversenyen szerepeltek, megtapasztalták, mivel jár itthon egy Európa-bajnokságon eredményesen szerepelni.

Bácsi Péter arra is felhívta a figyelmet, hogy a Covid nemcsak a felnőttválogatott olimpiai felkészülését írta át, hanem az utánpótlásnál is érződött a hatása, amit sok munkával kompenzáltak, mindenki erőn felül teljesített. Kiemelte, a birkózósportban hatalmas kiesést és hátrányt jelent, ha a valaki hosszabb ideig nem versenyezhet. A fiataloknál egy év pocsékba ment, elmaradtak a világversenyek, pedig az utánpótláskorú sportolók felépítésénél, menedzselésénél a folyamatos versenyzés a legfontosabb. Az Európa-bajnokságon elért siker ezért még inkább felértékelődik.

Bácsi Péter a 2018-as hazai világbajnokságon állhatott fel a dobogó tetejére, a mostani kontinenstorna előhozta azokat az emlékeket is.

– Az Európa-bajnokság főpróbája alatt, amikor teszteltük a körülményeket, még én is megmozgattam a nyakamat, vállamat, elképzeltem, milyen jó lenne versenyzőként újra átélni mindent. Fantasztikus érzés, amikor az ember bevonul, és skandálják a ria-ria-Hungáriát. Amikor 2018-ban itthon világbajnok lehettem, nem tudtam ott felfogni és megélni, mert annyira elragadott a pillanat. Most kívülről látva, sikerült ismét átélnem. Köszönet a versenyzőknek, hogy ezt az élményt megadták. Néha hiányzik még az élsportnak az a része, hogy felmenni a szőnyegre és küzdeni, de az izgalmat, atmoszférát a lelátóról is átéltem.

Talán nem véletlen, hogy nem Bácsi Péter az egyetlen, aki a sportágban maradt. Szinte az összes most visszavonult klasszis a birkózásban vállal szerepet, edzőként, kapitányként, sportvezetőként. A tokiói ezüstérmes Lőrincz Viktor edző lett, az olimpiai bajnok Lőrincz Tamás a Kozma István Magyar Birkózó Akadémia (KIMBA) szakmai igazgatója, a női birkózás első Európa-bajnoka, Barka Emese a KIMBA edzője.

– Ha korábban a siker összetevőiről beszéltünk, ezt is hozzáadhatjuk, mert csak az tud a sportágban segíteni, aki mindezeken a folyamatokon végigment. Nekünk a birkózás a szenvedélyünk, az életünk, nem akarjuk és nem is lehet elengedni – mondta Bácsi Péter, a Magyar Birkózó Szövetség szakmai igazgatója. – Ezek az eredmények pedig megerősítik az embert abban, hogy van értelme a munkának, és reméljük, a jövőben is sokat tudunk adni a birkózásnak edzőként, sportvezetőként vagy bármilyen más területen.

A sikeres Európa-bajnokságot követően a szövetség köszöntötte az érmeseket, helyezetteket, felkészítőiket a Kozma István Magyar Birkózó Akadémián. A versenyzők közel 30 milliós jutalomban részesültek, az aranyéremért nettó hatmillió forint járt. Az akadémia azon birkózói, akik eredményesen szerepeltek, ösztöndíjban részesültek. Németh Szilárd szerint a birkózók két hatalmas győzelmet arattak vasárnap, az egyiket az Eb-n, a másikat a választáson. A szövetség elnöke kiemelte azt is: fontos, hogy olyan országban élhetünk, amelyik értékeli és megbecsüli sportolóit.