Fotó: MTI/EPA/Antonio Bat
Hirdetés

Bajnokok Ligája, selejtező, 3. forduló, 1. mérkőzés:
Dinamo Zagreb (horvát)­–Ferencváros 1-1 (1-0)
Zágráb, 14 283 néző, v.: Raczkowski (lengyel)
gólszerzők: Dani Olmo (8.), illetve Sigér (59.)

Dinamo Zagreb: Livakovic – Stojanovic, Leskovic, Peric, Leovac – Gojak (Moro, 69.), Ademi, Dani Olmo – Hajrovic (Majer, 69.), B. Petkovic (Gavranovic, 76.), Orsic
Ferencváros: Dibusz – Lovrencsics G., Blazic, Dvali, Heister – Haratin, Sigér – Zubkov, Skvarka (Ihnatenko, 89.), Tokmac Nguen (Civic, 83.) – Signevich (Lanzafame, 78.)


Az előzetesen esélyesebbnek tartott bolgár Ludogorec és a máltai Valletta FC kiverése után az eddigi legkeményebb ellenfél, a Dinamo Zagreb várt a Ferencvárosra a Bajnokok Ligája csoportköre felé vezető úton. És hogy a Dinamo a bolgároknál is jobb csapat, azt a mérkőzés első negyedórája is igazolta, hiszen a spanyol Olmo, a nyári U21-es Európa-bajnokság legértékesebb játékosa már a harmadik percben veszélyesen lőtt kapura – Dibusz ekkor védeni tudott –, a hetedik percben pedig be is talált: Orsic szép passza után egy szemtelen csellel becsapta Sigért, majd bő öt méterről, ballal a hálóba lőtt. (1-0)

Szerencsére idővel visszavett a tempóból a Dinamo, a Fradi pedig ezt kihasználva többet is birtokolta a labdát ellenfelénél, igaz, nagy helyzetig nem jutottak a zöld-fehérek. Ebben a periódusban leginkább azon bosszankodhattunk, hogy a lengyel játékvezető meglehetősen szigorúan osztogatta a sárga lapokat a ferencvárosi játékosoknak – egyik sem volt jogtalan, de hasonló súlyú szabálytalanságokért a hazaiakat valamiért nem büntette lappal…

A félidő végét aztán megnyomta a házigazda, több szögletet is rúghatott, de szerencsére egyik szituációból sem született gól.

A második félidőben azonban mintha inkább a Fradi akart volna játszani, és ennek meg is lett a jutalma. Az 59. percben egy nem túl jó szöglet után visszakerült a labda Zubkovhoz, aki balról a középen érkező Tokmac elé játszott. A Fradi balszélsője 12 méterről, középről lőtt, Livakovic kapusról felperdült a labda, éppen Sigér elé, aki lágyan fejelt kapura – Peric hiába nyújtózott, csak a gólvonal mögül tudta kihúzni a labdát. (1-1)

Ettől mintha felébredt volna a hazai csapat és magasabb fokozatra kapcsolt, ám a Ferencváros ha nem is hiba nélkül, de rendkívül okosan és szervezetten játszott. Így aztán teljesen megérdemelten tartotta meg az 1-1-es döntetlent, ami azt jelenti, hogy lélektani előnyből várhatja a jövő keddi, budapesti visszavágót.

És persze nem csupán a vendégcsapatot, de a vendégdrukkereket is megilleti az elismerés, hiszen végig kitartóan buzdították kedvenceiket, gyakran a közel tízszer akkora horvát szurkolósereget is túlkiabálva. 

Fotó: Czövek Oszkár
A Fradi-tábor a meccs előtt

– Jól kezdett a Dinamo, fontos volt a mérkőzés eleje is, a hazaiak pedig gólt is tudtak szerezni ebben a periódusban. De nagyon jól reagáltunk erre. Koncentráltak voltunk, sokat birtokoltuk a labdát, és a második félidőben ez a koncentráltság, nyugodtság vezetett a gólunkhoz is. A Dinamo a találata után nem jött előrébb, tartott tőlünk, és a biztonságos eredményre törekedett. Persze, amikor mi gólt szereztünk, mi is a biztonságos eredményt tartottuk szem előtt. Van egy kis előnyünk az első félidő után. Most jöhet a második félidő Budapesten.

Szerhij Rebrov vezetőedző (Fradi.hu)