Közleményben tiltakozik a klub az olimpiai bajnokát, Liu Shaolin Sándort ért kirekesztő támadás miatt.

„A Ferencvárosi Torna Club megdöbbenéssel fogadta és visszautasítja a 444.hu nevű internetes oldal közösségi médiafelületén megjelent hétvégi posztot, amelyben »kínai vendégmunkásnak« titulálta a platform főszerkesztője a magyar sport első téli olimpiai bajnokainak egyikét, Liu Shaolin Sándort” – áll a Fradi honlapján kedden megjelent közleményben.

Emlékeztetnek arra: sportolójuk magyar édesanyától, Magyarországon született, itt nőtt fel, ezt az országot tekinti hazájának, erről többször is egyértelműen nyilatkozott. 

„Az internetes újság és annak főszerkesztőjének kirekesztő magatartását, gúnyolódását visszautasítjuk és elvárjuk, hogy az oldal és a poszt szerzője kérjen egyértelmű bocsánatot az olimpiai bajnoktól. A Ferencvárosi Torna Club elfogadhatatlannak tart bármilyen magyarázatot az ilyenfajta kirekesztésre. Az FTC álláspontja ilyen kérdésekben hosszú évek óta egyértelmű: semmilyen kirekesztő magatartást nem tartunk elfogadhatónak” – írják a közleményben, hozzátéve, hogy a Ferencvárosi Torna Club 2012 óta kampányol a kirekesztés ellen.

A 444 szombati Facebook-bejegyzésében tett sértő és kirekesztő megjegyzést az olimpiai bajnokra. A felháborodás hatására – a szerkesztési előzmények szerint csak több mint 12 órával később, vasárnap reggel 8-kor – a botrányos bejegyzést módosították, így ma már csak a „lökött” szó szerepel a Liu Shaolin Sándorról szóló hír fölött. 

Uj Péter, a szélsőséges portál főszerkesztője a köztévé megkeresésére azt válaszolta: a Facebook-bejegyzést ő írta, de mindössze „ironizált”, amikor Liu Shaolin Sándort kínai vendégmunkásnak nevezte. Szerinte a kifejezés „abszurd, de semmiképpen sem sértő”. 

„Bocsánatkérésről nincs szó, úgy fogalmazott, a bejegyzést a vasárnapi ügyeletes szerkesztő változtatta meg a cikkhez érkező hozzászólások miatt, akiket ő trolloknak, vagyis internetes provokátoroknak tekint” – írta a Uj válaszával kapcsolatban hirado.hu