Borkai Zsolt, a Magyar Olimpiai Bizottság (MOB) elnöke szerint a Nemzetközi Olimpiai Bizottság (NOB) komolyan gondolja az Agenda 2020 programot, erre utal Thomas Bach elnök nyilatkozata, melyet a múlt héten adott a Telesportnak.A MOB vezetője úgy véli, egyre inkább egyértelművé válik, hogy nemcsak marketingfogás, hogy kisebb városok is lehetőséget kapjanak a rendezésre, hanem tényleg fontos szempont, hogy a jövőben gazdaságos olimpiákra kerüljön sor. Hozzátette, azokon a találkozókon, amelyeken lehetőség nyílt egyeztetni Thomas Bachhal az elképzelésekről, kiderült, a NOB-elnök tisztában van az eredményekkel, amelyeket Magyarország korábban elért, és respektálja, hogy kinyilvánítsa rendezési szándékát.

„Én magam személyesen is találkoztam vele, de legutóbb is, amikor az úszó-világbajnokság rendezéséről szóló szerződés aláírása után szélesebb körben egyeztettünk, meggyőzött arról, hogy komolyan számol Magyarországgal. Szerintem szeret bennünket, talán azért is, mert mindig nyitottak voltunk az irányában” – mondta Borkai Zsolt, hozzátéve, hogy bár a reformprogramból adódóan, illetve a visszajelzések alapján most kedvezőnek tűnik a helyzet, nem szabad hátradőlni. Jelenlegi legfontosabb feladatnak a meglévő társadalmi támogatottság fenntartását, illetve növelését nevezte.

A MOB-elnök szerint a NOB leginkább azzal tudja bizonyítani, hogy komolyan gondolja az Agenda 2020-at, ha olyan várost választ majd ki rendezőnek, amely a decemberben elfogadott program révén szállhatott reálisan versenybe.

Borkai Zsolt elárulta, hogy szóban meghívta Thomas Bachot a MOB 120 éves fennállásának év végére tervezett megünneplésére, s az invitálásra pozitív választ kapott azzal, hogy megfelelő időpontot kell találni.

„Önmagáért beszél Thomas Bach nyilatkozata. Érződik, hogy komoly szándék áll az Agenda 2020 reformprogram mögött” – mondta az MTI-nek Barát Etele, a Magyar Kajak-Kenu Szövetség elnöke, aki azt azért hozzátette, túlzott következtetéseket nem szabad levonni a NOB-vezető szavaiból, mert neki udvariasnak kell lennie minden esetleges pályázóval.

Az MKKSZ elnöke szerint Bach nyilatkozatának egyik legfontosabb üzenete, hogy minden meglévő létesítményt ki kell használni, ezzel is elősegítve egy gazdaságos olimpia megrendezését.

Thomas Bach a múlt héten a Telesportnak Lausanne-ban nyilatkozva azt mondta, Budapest és Magyarország minden szempontból erős pályázó lehet a 2024-es olimpia megrendezésére.

„Magyarország az utóbbi években nagyot lépett előre a sportinfrastruktúra terén, sok meglévő létesítményt lehetne bevonni a pályázatba. A sport fontos szerepet játszik az oktatásukban, emellett a magyar emberek imádják a sportot és a sportolókat. Magyarországnak mindene megvan ahhoz, hogy erős pályázatot rakjon össze” – fogalmazott Thomas Bach.

Hozzátette, Budapest tapasztalt rendező, és pozícióját csak tovább erősíti a 2017-es vizes világbajnokság megrendezése.

A német sportvezető emlékeztetett rá, Magyarország kiváló eredményeket tud felmutatni az olimpiákról, amiről úgy tartja, szimpátiát kelthet a NOB-tagok körében.

Az olimpiai mozgalom vezetője örül annak, hogy az Agenda 2020 nyomán jelentősen bővült azon városok köre, melyek eséllyel szállhatnak harcba a rendezési jogért, és úgy véli, a reformok Budapestet is helyzetbe hozhatják.

„Fontos a sokszínűség, az, hogy nyitottabbak legyünk. Az olimpia nem lehet húsz ország kiváltásága” – nyilatkozta Thomas Bach a magyar köztelevíziónak.

Mostanáig Boston, Róma, valamint a német „háziversenyben” győztes Hamburg jelezte, hogy versenybe száll a 2024-es olimpiáért. Párizs mellett Baku, Doha és Isztambul érdeklődik, hasonló szándékot jelzett korábban dél-afrikai Durban is, amely azonban időközben – úgy tűnik – letett a kandidálásról. A dél-afrikai sportminiszter februárban irreálisnak nevezte a jelentkezést.

A MOB a február 6-i közgyűlésén úgy döntött, javasolja Budapest városának és Magyarországnak, vizsgálja meg a 2024-es olimpia és paralimpia megrendezésének lehetőségét.

A jelentkezési határidő szeptember 15., a házigazdáról 2017-ben, Limában dönt a NOB.

MTI