Fotó: MTI/Koszticsák Szilárd
Hirdetés

Bár Szerhij Rebrov a szokottnál védekezőbb felállásban – klasszikus center nélkül, három védekező középpályással – küldte pályára a Ferencvárost Barcelonában, a helyzetek száma ezt nem tükrözte az első percekben: Zubkov lövésénél például nagyot kellett védenie a hazaiak kapusának, a Real Madridot is megjárt Diego Lópeznek, majd az ezúttal lényegében csatárt játszó Isael lőtt nem sokkal a kapu mellé.

A 11. percben aztán meg is lett a bátor játék jutalma: Isael kapott jó indítást a jobb oldalon, majd a támadást a túloldalon kísérő Tokmachoz játszott volna, ám a bevetődő Javi López a saját kapujába talált – vezetett a Fradi!

A folytatásban ugyan az Espanyol birtokolta többet a labdát, de a hazaiaknak nem ment igazán – többször is hallatszott némi fütty a stadionban –, a Ferencváros viszont nagyon okosan játszott. Szervezetten védekezett, ha pedig odaért a spanyol kapu elé, abban mindig benne volt gólveszély.

A második félidő is jól kezdődött magyar szempontból: előbb Dvali veszélyeztetett fejjel, majd az 52. percben Isael mutatta meg, miért szerződtette télen a Fradi – jobbról, 33 méterről tekert kapura egy szabadrúgást, a labda azonban sajnos a lécen csattant ahelyett, hogy a jobb felső sarokba vágódott volna… Ha gól, talán még a spanyol szurkolók is megtapsolják.

A hazai csapat egyre magasabb fokozatba kapcsolt, aminek a 60. percben lett meg az eredménye. Egy spanyol szöglet után sikerült ugyan felszabadítani, ám a Fradi egyik védője, Blazic a földön maradt, a játékvezető mégsem állította meg a játékot. Roca így visszaívelte a labdát, a védője mellől ellépő Vargas pedig a jobb alsó sarok felé fejelt – a labda Dibuszról a kapufára pattant, majd a gólvonal mögé csorgott… Peches gól volt, de nem mondhatjuk, hogy a semmiből jött.

Ettől persze a hazaiak felbátorodtak és igyekeztek megfordítani a meccset, ám a rendkívül hősiesen küzdő Ferencváros, bár átélt néhány meleg pillanatot, végül meg tudta tartani az 1-1-es eredményt. Ugyan a papíron jóval erősebb Espanyol többet birtokolta a labdát és több helyzete is volt, a zöld-fehérek bravúros pontszerzése teljesen megérdemelt, hiszen nemcsak nagyszerűen küzdöttek, de több nagyon szép megoldással is bizonyították, hogy helyük van az európai kupaporondon.


Európa-liga, H csoport, 1. forduló:
Espanyol (spanyol)-Ferencváros 1-1 (0-1)
Barcelona, 25 ezer néző, v.: Nikola Dabanovic (montenegrói)
gólszerzők: Vargas (60.), illetve J. López (10., öngól)

Espanyol: D. López – J. López, Naldo, Espinosa, Didac Vila (Pedrosa, 67.) – Melendo (Calleri, 56.), Marc Roca, Lozano, Granero – Vu, Vargas (Campuzano, 74.)
Ferencváros: Dibusz – Botka (Lovrencsics, 66.), Blazic, Dvali, Heister – Sigér, Haratin, Ihnatyenko (Frimpong, 85.) – Zubkov, Isael (Szihnyevics, 64.), Tokmac Nguen