Nógrádi Bence, John-Henry Krueger, Liu Shaoang és Tiborcz Dániel (b-j), a késõbbi bronzérmes magyar váltó tagjai az 5000 méteres férfi váltó döntõje elõtt a rövidpályás gyorskorcsolyázók debreceni világkupaversenyén a Fõnix Arénában 2021. november 21-én. MTI/Czeglédi Zsolt
Hirdetés

A világcsúcstartó stafétában ezúttal két fiatal is lehetőséget kapott, ugyanis Liu Shaoang és Krueger John-Henry mellett Tiborcz Dániel és Nógrádi Bence szerepelt, míg Liu Shaolin Sándor pihenőt kapott. A magyarok sokáig az utolsó, ötödik helyen „utaztak”, ám Krueger előzésével és az olaszok kicsúszásával a magyar váltó feljött a harmadik helyre. Bár a folytatásban volt több ígéretes váltás és manőver is volt, de a kanadai és a dél-koreai kvartettet nem sikerült megelőzni.

A Liu Shaolin Sándor, Liu Shaoang, Jászapáti Petra, Kónya Zsófia alkotta vegyesváltó biztos érmet vesztett el, amikor befejező emberként Liu Shaolin karláncra lépett és emiatt elesett a harmadik helyen korcsolyázva. A staféta így végül negyedik lett.

„Nagyon megütöttem a fenekemet, emiatt döntöttünk úgy, hogy nem lépek jégre a férfi váltó fináléjában. Az eset után jeleztem a vezetőbírónak a történteket, mert ilyen nem maradhat következmény nélkül, akár a bokámat is eltörhettem volna” – mondta az MTI-nek a 26. születésnapját szombaton az 500 méter aranyérmével ünneplő világklasszis, aki kifejezetten balszerencsésnek nevezte a vasárnapot, mert igazságtalannak gondolta az 1000 méteres kizárását az elődöntőben.

A fiatalok közül Tiborcz Dániel elárulta, hogy nagyon össze kellett kapnia magát fejben, mert kilenc perccel a finálé előtt szóltak neki, hogy korcsolyáznia kell Liu Shaolin helyett.

Korábban írtuk

„Örülök, hogy megbíznak bennem és stabilnak látják a teljesítményemet. Csodálatos, hogy egy ilyen erős váltónak a tagja lehetek, de hatalmas teher is. A legfőbb feladatom, hogy ne veszítsek pozíciót a futásaim alkalmával, azaz ott adjam át a váltót, ahol átvettem” – mondta Nógrádi Bence, aki a legfontosabb futamokban rendre szerephez jut a váltó stabil tagjai, azaz a Liu fivérek és a Krueger John-Henry mellett.

Egyéniben, ezúttal 1000 méteren nem termett babér a magyaroknak, ugyanis Kónya Zsófia és Jászapáti Petra, valamint Liu Shaoang a negyed-, míg Liu Shaolin az elődöntőben búcsúzott.

„Pályafutásom első sárga lapja volt. Azt hiszem, kicsit elizgultam a futamot. Ezekből tanulni kell. Életemben nem sikerültek ilyen jól az edzőtáborok, ennek megfelelően nagyszerű fizikai állapotban vagyok, de még nem nyertem vissza teljesen azt a Liu Shaoangot, aki tavaly vagy két éve voltam. Fejben kell utolérnem magamat. De az a sok munka és szorgalom, amit beletettem, remélhetőleg kifizetődik a pekingi olimpián” – mondta a tavalyi vb összetett bajnoka, akit azért soroltak az egész mezőny végére 1000 méteren, mert egy futamban két szabálytalanságot is elkövetett.

A magyarok három éremmel zárták a vk debreceni állomását, mert a férfi váltó harmadik helye mellett szombaton 500 méteren Liu Shaolin győzött öccse, Liu Shaoang előtt.

A jövő évi, pekingi ötkarikás játékokra 1500 méteren 36 férfi és női versenyző jut ki, 500-on és 1000 méteren 32-32, a váltókban pedig nyolc-nyolc. A négy vk-versenyből a három legjobb eredményt számolják. Újdonság lesz, hogy az eddig csak vk-viadalokon szereplő, a magyaroknak két vk-aranyérmet hozó vegyesváltó bemutatkozik az olimpia műsorán. Az indulási jog kivívásához nem elég a legjobb 12 között zárni a számban, az is kell, hogy az adott ország mindkét nemnél legalább két egyéni kvótát szerezzen.

Peking és Nagoja után a harmadik állomásnak Debrecen adott otthont, majd jövő héten a hollandiai Dordrechtben zárul a vk-sorozat.