A magyar női vízilabda-válogatott bronzérmet nyert az Európa Kupa Torinóban zajló hatos döntőjében: Bíró Attila együttese a vasárnapi helyosztón két góllal, 13-11-re győzte le a házigazda olasz csapatot. A mérkőzés legjobbja a féltucat gólt szerző Keszthelyi Rita volt.

Fotó: MTI/Ujvári Sándor, archív

A döntőt a hollandok nyerték meg, miután két góllal legyőzték az orosz válogatottat.

A magyarok a pénteki negyeddöntőben magabiztosan, 13-9-re győzték le a címvédő görögöket, szombaton pedig hatalmas csatában, 15-14-re kikaptak az oroszoktól.

A vasárnapi bronzcsata gólfesztivállal kezdődött, a torinói publikum tíz találatot láthatott az első felvonásban, egyenlő eloszlásban. A második negyed aztán Keszthelyi Ritáról szólt, a magyar válogatott csapatkapitányának három góljára csak eggyel tudtak válaszolni a vendéglátók. A harmadik játékrészben az olaszok egy gólra feljöttek, sőt kétszer egyenlítettek is, de a zárófelvonásban a magyar csapat sikerrel őrizte ismét megszerzett előnyét, s végül két góllal diadalmaskodott.

Az Európa Kupából az első három jut a világliga júniusi szuperdöntőjébe, melynek Budapest ad otthont, így annak a magyar válogatott automatikus résztvevője. A nyári torna győztese szerez elsőként kvótát a 2020-as tokiói olimpiára.

Szövetségi kapitány: jó úton jár a válogatott

Bíró Attila szövetségi kapitány szerint jó úton jár a magyar női vízilabda-válogatott, melynek nagy lökést adhat az Európa Kupa torinói hatos döntőjében szerzett bronzérem.

„Hasonlóan hektikusan indult, mint a szombati mérkőzésünk, de hála istennek a védekezést rendbe szedve, Gangl Edina védéseivel meg tudtuk állítani az olaszokat, meg tudtuk fojtani a támadásaikat. A mi támadásaink ezúttal is hatékonyak voltak, itt, Torinóban nem volt kérdés, melyik volt ezen a napon a jobb csapat” – idézte az olaszok ellen megnyert vasárnapi bronzcsatát követően az MVLSZ honlapja Bíró Attilát, aki szerint az oroszokkal szemben elveszített elődöntőt követően mindenki el volt keseredve, hiszen benne volt a továbbjutás a meccsben.

„Jó úton járunk, de még mindig fejlődőképes a csapat, korántsem játszott százszázalékosan. Örülök, hogy így kezdtük az évet, az első tornáról rögvest éremmel mehetünk haza. Ez mindenképpen örömteli, hiszen vannak olyan fiatalok a csapatban, akik első érmüket szerezték a válogatottban, megérezték ennek úgymond az illatát, ami további erőt, lökést adhat nekik. Bízunk abban, a nyáron sikerült ezt fényesíteni” – tette hozzá a szakember.

Vári Attila, az MVLSZ elnöke büszkén nyilatkozott a díjátadót követően. Szerinte „nagyon nagy fegyvertény”, hogy az olaszokat a saját otthonukban győzte le a válogatott.

„Az új szabályok adta lehetőségeket jól kihasználta a csapat, de még értelemszerűen vannak merítési lehetőségek, hiszen nem egyszerű ilyen hamar átállni az új gondolkodásmódra” – utalt arra a kétszeres olimpiai bajnok korábbi játékos, hogy bizonyos esetekben rövidült a támadóidő, kevesebb lett az időkérés, és rövidebb lett a nagyszünet.

A magyar válogatott házigazdaként ott lesz a június 4. és 9. között Budapesten sorra kerülő világliga szuperdöntőn, amelynek győztese elsőként indulási jogot szerez a jövő évi tokiói olimpiára.