Fotó: MTI/Koszticsák Szilárd, archív
Hirdetés

A harmadik helyen kiemelt magyar kettős délelőtt elbúcsúztatta az ötödikként rangsorolt, kétszeres Eb-győztes Gárdos Róbert, Daniel Habesohn osztrák egységet, ezzel biztosította az érmet, délután pedig a meglepetésre négy közé jutott orosz Lev Kacman, Makszim Grebnyev kettős (18.) várt rá.

Utóbbi duó a negyeddöntőben az első helyen kiemelt német Benedikt Duda, Dang Qiu páros verte 3-1-re, így bár a kiemelési számok magyar sikert ígértek, várható volt, hogy nagy csata vár Ecsekiékre.

Az első két szett szoros küzdelmet hozott, fej fej mellett haladtak a felek, az első végén aztán a magyarok, míg a másodikban – miután 9-10-nél Szudi a hálóba csapott egy ziccert – az oroszok örülhettek. A harmadik felvonásban a rivális 5-3-as vezetése után a magyarok sorozatban hat pontot nyertek, s a szett hajrájában sem hibáztak, így már csak egy lépés választotta el őket a döntőtől.

A lendületük a negyedik játszma elején is kitartott, 5-0-ra elhúztak, majd miután az oroszok 5-3-ra szépítettek, Muskó Péter szövetségi kapitány időt kért. Ez sem használt azonban, az ellenfél fordított, a szetteket tekintve pedig ismét kiegyenlített.

Korábban írtuk


A döntő játszma is orosz pontokkal kezdődött, s bár Ecseki okos közbeütéseivel a magyaroknak sikerült tartaniuk velük a lépést, végig Kacman és Grebnyev volt előnyben. 10-7-nél aztán három meccslabdához jutott az ellenfél, s már az elsőt értékesítve örülhetett.

„Most egyelőre még nagyon szomorúak vagyunk, mert nagyon közel volt a döntő” – mondta az MTI-nek Muskó Péter, a férfiak szövetségi kapitánya. – A negyedik szettben, 5-3-nál azt mondtam a fiúknak, hogy ugyanazt csinálják, mint addig, de sajnos a folytatásban már nem működött az, ami korábban igen. Sok apróságon múlt ez a vereség. Persze ha előzetesen valaki azt mondja, hogy bronzérmet szerez ez a kettős, biztosan aláírjuk. Holnap már valószínűleg örülni is tudunk majd neki.”

Magyar férfi játékos legutóbb 2007-ben szerzett érmet Eb-n, akkor Pázsy Ferenc Póta Georginával vegyes párosban lett harmadik.

Az Eb vasárnapig tart, a férfi egyes és páros, valamint női egyes és páros döntőkre a zárónapon kerül sor, magyar érdekeltség nélkül.

Eredmények (a viadal honlapja alapján):

férfi páros:

————-

elődöntő:

Lev Kacman, Makszim Grebnyev (orosz)-Ecseki Nándor, Szudi Ádám 3-2 (-9, 9, -7, 7, 7) 

Jakub Dyjas, Cédric Nuytinck (lengyel, belga)-Tiago Apolonia, Joao Monteiro (portugál) 3-0 (8, 6, 5)

A vesztesek bronzérmesek.

korábban:

negyeddöntő:

Ecseki Nándor, Szudi Ádám-Gárdos Róbert, Daniel Habesohn (osztrák) 3-0 (9, 9, 8)

női páros, negyeddöntő:

Nina Mittelham, Sabine Winter (német)-Póta Georgina, Britt Eerland (magyar, holland) – játék nélkül